Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Britskí IS bojovníci musia byť zabití, tvrdí minister pre medzinárodný rozvoj
Zdielať na

Britskí IS bojovníci musia byť zabití, tvrdí minister pre medzinárodný rozvoj

Archívna reportáž

LONDÝN / Britský minister pre medzinárodný rozvoj, Rory Stewart, sa nezdráha zašpiniť si ruky. Podľa jeho posledného vyhlásenia, jediný spôsob, ako čeliť problému britských priaznivcov teroristickej skupiny Islamský štát, je zabiť ich.

Rory Stewart povedal, že Briti, ktorí konvertovali k Islamskému štátu veria v extrémne nenávistnú doktrínu a odklonili sa od akejkoľvek vernosti voči Británii. Môžu preto očakávať, že ich zabijú, pretože predstavujú vážnu hrozbu pre bezpečnosť krajiny. 

Vláda uviedla, že jeho pripomienky sú v súlade s vyhlásenou pozíciou Spojeného kráľovstva. Stewart takto komentoval po tom, čo Brett McGurk, vrcholný vyslanec USA pre koaličné bojovanie proti IS, povedal, že jeho poslaním bolo zabezpečiť, aby každý zahraničný bojovník v Sýrii zomrel. "Sú absolútne oddaní ako členovia Islamského štátu k vytvoreniu kalifátu," vraví pre BBC Steward. 

"Takže sa obávam, že budeme musieť byť seriózny k faktu, že títo ľudia predstavujú vážnu hrozbu a bohužiaľ, jediný spôsob ako s nimi rokovať, je takmer vo všetkých prípadoch zabiť ich," dodal minister. 

Pred rokom jeden z bývalých bojovníkov z ISIS zverejnil zoznam všetkých členov teroristickej skupiny. V "prihlasovacom formulári" bola aj kolónka, či je bojovník ochotný spáchať samovražedný atentát. Pozrite si archívnu reportáž.   

Súvisiace články

Najčítanejšie správy