Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Sebastian Kurz štúdium na univerzite nedokončil, prednosť dal politike
Zdielať na

Sebastian Kurz štúdium na univerzite nedokončil, prednosť dal politike

VIEDEŇ / Sebastiana Kurza menovali šéfom rakúskej diplomacie v decembri 2013, mal iba 27 rokov. Najmladší európsky minister zahraničných vecí ale obstál ako na domácej, tak aj na zahraničnej scéne. Po úspešných parlamentných voľbách sa zrejme stane najmladším kancelárom Rakúska v histórii.

Keď v roku 2004 absolvoval gymnázium, nastúpil na základnú vojenskú službu. Potom začal študovať právo na Viedenskej univerzite. Štúdium ale nedokončil, uprednostnil politiku. V roku 2009 bol zvolený za predsedu mládežníckej organizácie rakúskych ľudovcov. 

O dva roky neskôr na poste štátneho tajomníka pre integráciu na ministerstve vnútra zaviedol bezplatné jazykové kurzy pre moslimských náboženských vodcov, keď sa zameral na integráciu prisťahovalcov do rakúskej spoločnosti. Okrem toho zriadil fórum pre dialóg s islamom. 

V roku 2013 ho menovali do vlády a stal sa najmladším európskym ministrom zahraničia. Zameral sa na to, ako uzavrieť najnebezpečnejšiu nelegálnu migračnú cestu sveta cez Stredozemné more. Podľa jeho plánu, inšpirovaného úspešnou snahou Austrálie, by migranti zachránení v Stredozemnom mori boli rovno prepravení do tábora v Tunisku a v Egypte. 

Z postu ministra zahraničných vecí mu prešla novela zákona, ktorá zakazovala financovanie mešít a moslimských spolkov zo zahraničia, ale aj zavádzanie vysokoškolského teologického štúdia islamu, či právo na duchovnú starostlivosť v armáde, vo väzení i v nemocniciach. Vo februári 2016 začal s iniciatívou, výsledkom ktorej zatvorili hranice pred migrantmi Macedónsko a Srbsko, podľa niektorých práve on zastavil príval utečencov a migrantov prichádzajúcich do Európy po západnej balkánskej trase. 

V júli 2017 sa stal predsedom rakúskych ľudovcov a po tom, ako si rozšíril kompetencie chcel stranu zreformovať. Bol iniciátorom predčasných volieb. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy