Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Peniaze pre deti išli na opravu bytu kardinála, vinníkovi dali podmienku
Zdielať na
Zahraničie

Peniaze pre deti išli na opravu bytu kardinála, vinníkovi dali podmienku

Archívna reportáž

RÍM / Vatikánsky súd uznal vinného riaditeľa detskej nemocnice v Ríme Giuseppeho Profitiho za zneužitie právomoci. Súd mu za to vymeral ročný podmienečný trest. Odsúdili ho za to, že umožnil peniaze darované nemocnici Bambino Gesú na renováciu bytu kardinála Tarcisia Bertoneho. Ide o 422 000 eur.

Profiti stál na čele nemocnice a on aj jeho právnik sa na súde bránil tým. že peniaze použité na opravu neboli spreneverené, ale že išlo o investíciu. Nemocnica totiž chcela byt používať pre darcovské akcie. Profiti uviedol, že ako investícia sa peniaze teraz nejavia, pretože nové vedenie nemocnice zmenilo "štýl získavania darov".

Proces bol zahájený v júli a okrem Profitiho bol súdený aj bývalý pokladník nemocnice Massimo Spina, nie ale Bertone.

Za pápeža Benedikta XVI. bol Bertone štátnym sekretárom a tvrdí, že o sprenevere nevedel. V roku 2015 ale venoval nemocnici 150 000 eur a vtedy uviedol, že nejde o náhradu za zneužité prostriedky, ale o dobrovoľný dar.

Luxusný Bertoneho byt má 400 metrov štvorcových a bývalý štátny sekretár jeho veľkosť odôvodnil tým, že tam s ním bývajú rádove sestry, ktoré mu pomáhajú. Pred súdom nestál ani staviteľ, ktorý dostal údajne za práce zaplatené dvakrát.

Spinu súd pre nedostatok dôkazov oslobodil. Prokuratúra pôvodne žiadala trojročný trest a v obvinení stálo, že sa obžalovaní dopustili sprenevery. Podľa agentúry AP ale súd Profitiho uznal vinným z menej závažného činu, zo zneužitia právomoci.

Zdielať na

Najčítanejšie správy