Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Poľsko chce zrušiť striedanie času, môže byť prvou krajinou únie
Zdielať na

Poľsko chce zrušiť striedanie času, môže byť prvou krajinou únie

Archívna reportáž

VARŠAVA / Poľsko by sa mohlo stať prvou krajinou Európskej únie, ktorá zruší striedanie letného a zimného času. Návrh na zmenu zákona prešiel v poľskom parlamente prvým čítaním, napísal denník The Daily Telegraph.

Zámerom posúvania hodín o hodinu vpred či späť je využiť čo najlepšie sezónne svetlo. Kritici striedania času ale vravia, že tieto zmeny spôsobujú mnohým ľuďom zdravotné problémy. Občania Únie podpisovali v minulosti za zrušenie letného a zimného času petície.

"Striedanie času môže spôsobiť nerovnováhu biologických hodín, čo vedie k prudkým zmenám nálady, spánkovým poruchám a zvýšenému riziku srdcových infarktov a dopravných nehôd," povedal Bronislaw Karasek z Poľskej ľudovej strany, ktorá návrh predložila.

Stúpenci zachovania súčasného stavu, teda posunu času vždy na jar a na jeseň, zdôrazňujú, že zmena by v Poľsku spôsobila obrovské problémy. Predovšetkým by museli byť upravené počítačové systémy. "Zasiahlo by to každého človeka a každú inštitúciu, počnúc hodinkami cez inteligentné telefóny a počítače pre dôležité systémy, ktoré kontrolujú napríklad ropovody. Zoznam vecí, ktoré by sa museli zmeniť, je nekonečný," povedal Wieslaw Paluszynski, ktorý pôsobí ako viceprezident poľskej komory informačných technológií a telekomunikácií.

Zrušenie posunov času by tiež znamenalo, že by Poľsko už nebolo zladené so svojimi susedmi z EÚ, vrátane Nemecka, ktoré je najväčším obchodným partnerom krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy