Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nie je maslo ako maslo. Nedajte sa oklamať
Zdielať na

Nie je maslo ako maslo. Nedajte sa oklamať

NOWY TARG / Zdá sa, že údajná maslová kríza vrcholí. Mnohí Slováci sa preto vyberajú za nákupmi do zahraničia – napríklad na trhy do Nového Targu. Vraj je tam maslo o čosi lacnejšie. Vybral sa tam aj redaktor TV JOJ Peter Dzurilla a nestačil sa čudovať.

Maslová kríza sa začala prejavovať už aj na poľských trhoch. Prakticky na každom kroku tu stretnete predavača, ktorý vám ponúka zaručene pravé maslo. Pravda je ale trochu iná.

Predavači lákajú na nízke ceny mnohých Slovákov. Niekoľko kusov masla vám predajú o dosť lacnejšie ako na Slovensku. "Ľudia to tu vo veľkom nakupujú, lebo my to zháňame vo veľkoskladoch a máme teda dobré ceny," hovorí predavačka. 

Predavači tvrdia, že ide o pravé poľské maslo. Na samotnom výrobku ale nápis MASLO chýba. Problémom je, že pri nákupe je dôležité zloženie takzvaného masla. U väčšiny výrobkov, na ktoré sme na tržnici natrafili išlo o maslovú náhradu, ktorú miestni obchodníci ponúkajú ako pravé maslo. Problém rozlíšiť ho od skutočného masla mali aj samotní Poliaci. A pri konfrontácii sa už zrazu nechceli rozprávať. 

"Nie je záruka, že obsah živočíšneho tuku, tak ako má byť v masle 82 percent, je tam náhražka rastlinným tukom, čiže garancia tam nie je," hovorí Jozef Bíreš zo Štátnej veterinárnej a potravinárskej inšpekcie. Na trhu sa ale nájdu aj poctiví predajcovia masla. Tí, čo ponúkajú Slovákom lacné náhrady im vraj len kazia dobré meno.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy