Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mysleli si, že išlo o nádor na pľúcach. Miesto toho našli hračku, ktorú prehltol pred 40 rokmi
Zdielať na

Mysleli si, že išlo o nádor na pľúcach. Miesto toho našli hračku, ktorú prehltol pred 40 rokmi

PRETON / Britskí lekári zažili nečakaný zvrat pri operácii 47-ročného muža. Boli si istý, že muž má na pľúcach nádor a treba ho dostať z tela von. Keď ale pacienta otvorili, nenašli nádor, ale hračku, ktorá na netradičnom mieste čakala 40 rokov.

Muž, ktorý má dnes už 50 rokov, ako sedemročný v roku 1974 dostal k narodeninám detskú stavebnicu a netrvalo dlhu jednu z jej častí okoštoval. Časom na to úplne zabudol a ani vo sne ho nenapadlo, že o 39 rokov neskôr začne mať pre to problémy. 

Začalo to chronickým kašľom, keď mal 46 rokov. V prvé mesiace liečby mu diagnostikovali zápal pľúc, s tým, že sa zápal sústredil na pravý pľúcny lalok a poškodzoval dýchacie cesty. To spôsobilo nedostatočné prúdenie vzduchu do jeho pľúc a zdravotné ťažkosti sa len zhoršovali. 

Verili, že je to nádor

Napokon sa muž o rok neskôr dostal na kliniku Munavvar´s, kde vykonali niekoľko testov, snímkov a nakoniec aj bronchoskopiu. Ide o špeciálny prístroj, pomocou ktorého môžu pozorovať pľúca a dýchacie cesty. Tam doktor Munavvar spozoroval postupujúcu infekciu na pravej strane pľúc ako aj malý tmavý bod. Mysleli si, že ide o nádor, keďže všetky symptómy tomu nasvedčovali.  
"Reagovali sme rýchlo, pretože bakteriálna infekcia by sa mohla rozšíriť do ostatných častí pľúc," vysvetľoval doktor Munavvar. Až keď údajný nádor vybrali, zistili, že išlo o detskú hračku, ktorá sa časom vzrástla do sliznice priedušky. Dýchacia cesta sa dokázala prispôsobiť prítomnosti cudzieho telesa a preto a preto na 40 rokov upadlo do zabudnutia. Štyri mesiace po vybratí predmetu mužovi kašeľ takmer zmizol a infekcia úplne ustúpila. 
Vo väčšine prípadov náš organizmus do týždňa "ohlási" prítomnosť cudzieho predmetu v tele. Iba 1 až 5 percent detí ostanú bez príznakov dlhšiu dobu, uvádza portál CNN. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy