Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Dokedy nás budú kŕmiť béčkovými potravinami? Zmena príde najskôr o rok
Zdielať na

Dokedy nás budú kŕmiť béčkovými potravinami? Zmena príde najskôr o rok

ŠTRASBURG, FRANCÚZSKO / Vyriešiť problém dvojjakej kvality potravín a výrobkov by bolo možné do roka a pol. Myslí si to český minister pôdohospodárstva. Situácia je alarmujúca, problém sa týka až tretiny štátov Európskej únie. Podľa nášho eurokomisára Maroša Šefčoviča, ak to nepôjde inak, bude musieť európska komisia meniť legislatívu. A potom príde na rad europarlament, ktorý nové zákony odsúhlasí alebo aj nie. Na názor europoslancov sa v Štrasburgu pýtal náš kolega Richard Juriš.

Ak si kúpite napríklad kávu na nemecko-francúzskych hraniciach, jej kvalita bude rovnaká. Horšie je to už na Slovensku a aj v iných krajinách východnej Európy.

"Aj posledné kontroly, ktoré boli realizované na Slovensku potvrdili, že problém s rozdielnou kvalitou potravín tu stále je a pretrváva. A občania ho vnímajú veľmi citlivo," hovorí podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič.

Brusel už v tomto smere urobil isté kroky. Eurokomisárka za práva spotrebiteľov Vĕra Jourová vydala smernicu, alebo skôr manuál, ako postupovať. "Ten tlak, ktorý vznikol okolo rozdielnej kvality potravín, by mal zafungovať. Ako presne to budeme kontrolovať je už na jednotlivých inšpekciách členských štátov," uviedla pre TV JOJ eurokomisárka Vĕra Jourová

Rovnaký obal, rovnaký obsah

"Potrebujeme cezhraničnú spoluprácu. Na európskej úrovni musíme vyriešiť ochranu spotrebiteľa," myslí si europoslankyňa Monika Beňová. Český minister pôdohospodárstva ho však považuje za nedostatočný, najmä preto, že sa musí spoliehať na ochotu pri spolupráci jednotlivých krajín. Momentálne neexistuje žiadny právny nástroj, ktorý by napríklad dozorný orgán v Nemecku donútil spolupracovať s tým slovenským.

Jurečka zaslal už aj list šéfovi komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi, ktorého odkaz je jednoduchý - Keď sa tovar tvári rovnako, tak by aj mal byť rovnaký. S týmto súhlasia aj europoslanci, teda, aspoň tí naši. "Aby bol v celej EÚ pri rovnakom výrobku aj rovnaký obsah," dodáva europoslanec József Nagy.

Podľa ministra Jurečku by túto legislatívu komisia mohla prepracovať v prvom štvrťroku budúceho roka, následne by ju mohol parlament odsúhlasiť. Keď bude vôľa mohlo by sa to celé stihnúť za rok a pol. Pri väčšom záujme Európskej komisie, Európskeho parlamentu a po Bratislavskom spotrebiteľskom samite by sa veci mohli konečne začať zlepšovať v náš prospech. A to tak, aby nás už nekŕmili "béčkovým tovarom".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy