Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Batoľatá do škôlky nepatria, varuje pedagóg. Petíciu už podpísali tisíce ľudí
Zdielať na

Batoľatá do škôlky nepatria, varuje pedagóg. Petíciu už podpísali tisíce ľudí

Archívna reportáž

PRAHA / Už viac ako 11 tisíc ľudí podpísalo petíciu proti novej reforme školského zákona, ktorá nariaďuje, aby škôlky prijímali detí už od dvoch rokov.

Za výzvou stojí olomoucký pedagóg a odborník na predškolské vzdelávanie Marek Herman. Tvrdí, že batoľatá odlúčené od matky, môžu mať celoživotné psychické následky, píše portál iDnes.cz.

"Do troch rokov sa formuje až 90 percent našej osobnosti. Absolútne najdôležitejšia v tomto období je bezpečná väzba medzi mamou a dieťaťom. Tá sa vytvára najmä ich vzájomným kontaktom, keď sú prirodzene spolu. Akékoľvek dlhodobé odtrhnutie od mamy je v tomto veku pre dieťa nebezpečné a môže ho trvalo a nenávratne poškodiť," cituje iDnes.cz pedagóga z olomouckej Univerzity Palackého, Mareka Hermana.

Českí poslanci schválili novelu zákona pred rokom. Doteraz mali právno na umiestnenie v materskej škole len deti v poslednom roku pred zahájením povinnej školskej dochádzky. Od školského roku 2020/2021 to budú aj deti od dvoch rokov. Táto novinka vyvolala v množstve škôlok zdesenie.

Podľa iDnes.cz s argumentom, že dvojročné deti sú na škôlku nezrelé, nesúhlasí minister školstva Stanislav Štech. "Pre dieťa vo veku do troch rokov samozrejme platí, že funkčný rodič je nenahraditeľnou osobou v jeho živote. To ale neznamená, ako ukazujú skúsenosti z mnohých vyspelých krajinách, že dieťa mladšie ako tri rok bude poškodené ak ho zaradia do materskej školy," povedal minister školstva Stanislav Štech.

Na Slovensku je povinná dochádzka do materskej školy rok pred nástupom na základnú školu. Štátne škôlky berú deti od troch rokov. "Dvojročne deti do materskej školy patria, ak majú osvojené hygienické návyky a nemajú plienky. Potrebujú byť samostatné. Inak je nastavená starostlivosť v materskej škole a inak je to v zariadení, kde k tomu majú väčší počet pracovníkov," hovorí Iveta Bosnyaková z materskej školy na Bohrovej ulici v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy