Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
KĽDR sa Japonsku vyhráža plameňmi a jadrovými mrakmi
Zdielať na

KĽDR sa Japonsku vyhráža plameňmi a jadrovými mrakmi

Archívna reportáž

PCHJONGJANG / Severná Kórea na čele s Kim Čong-Unom naďalej pokračuje vo vyhrážaní. Najnovšie sa zamerali na Japonsko, ktorému sa vyhrážajú plameňmi a jadrovými mrakmi.

KĽDR sa totiž nepáči, že sa Japonsko snaží vyvinúť medzinárodný tlak s cieľom zastaviť a zrušiť severokórejský jadrový a raketový program. Severokórejci tvrdia, že sa Japonci rozhodli pre samovražednú misiu.

Japonský premiér Šinzó Abe pri svojom vystúpení vo Valnom zhromaždení OSN pred dvomi týždňami vyzval svet k dôraznejšej akcii. "Musíme Severnú Kóreu prinútiť, aby sa úplne a nenávratne vzdala jadrového programu a programu k balistickým raketám. Je potrebné vyvinúť tlak, nie dialóg," uviedol premiér Abe. 

Ako uvádza portál Novinky.cz, voči týmto vyjadreniam sa Severná Kórea dôrazne ohradila a Japonsku pohrozila zničením v prípade, že by spor eskaloval do vojny. "Takéto japonské čachry podnecujúce napätie na Kórejskom polostrove sú samovražedným skutkom, ktorý na japonské súostrovie prinesie jadrové mraky," varovala severokórejská štátna agentúra. Tieto vyjadrenia ale neboli jediné výhražné slová, ktoré prišli zo strany KĽDR. "Nikto nevie, kedy takáto neistota povedie k jadrovej vojne, ale ak sa to stane, japonské súostrovie zachvátia v momente plamene. To je úplne evidentné," uvádza ďalej agentúra. 

V konflikte sú zainteresované viaceré krajiny, ktoré sa v kľúčových názoroch rozchádzajú. Americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson minulý víkend uviedol, že napriek tomu, že USA má s Pchjongjangom priamu komunikačnú linku, prezident Trump s KĽDR nechce vyjednávať. 

Ruský prezident naopak zdôrazňuje nutnosť diplomatického riešenia krízy a vojenský úder by podľa Putina nemusel uspieť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy