Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Proti Trumpovi sa postavil aj prezident Iránu. V jadrovom programe bude pokračovať
Zdielať na

Proti Trumpovi sa postavil aj prezident Iránu. V jadrovom programe bude pokračovať

TEHERÁN / Irán bude pokračovať vo svojom balistickom programe a posilní svoje vojenské schopnosti aj napriek tlaku USA. Na piatkovej vojenskej prehliadke v Teheráne, ktorá sa konala na pamiatku iránskych obetí vojny medzi Iránom a Irakom v 80. rokoch, to povedal iránsky prezident Hasan Rúhaní.

Iránska tlačová agentúra Tasnim zatiaľ informovala, že Irán predstavil svoju novú balistickú strelu, ktorá je schopná niesť niekoľko bojových hlavíc a má dolet 2 000 kilometrov. 

"Posilníme našu obranu a vojenské schopnosti ..., či sa vám to páči alebo nie," povedal Rúhaní, ktorý tak podľa agentúry AP narážal na prejav amerického prezidenta Donalda Trumpa na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. 

Trump v prejave označil Irán za "skorumpovanú diktatúru", ktorá sa z prosperujúceho štátu zmenila na hospodársky rozvrátenú oblasť, ktorej hlavným vývozným artiklom je násilie. Režim v Iráne je podľa Trumpa vražedný a destabilizuje svet. 

Rúhaní v dnešnom prejave tiež povedal, že Irán bude aj naďalej podporovať "utláčaných obyvateľov Jemenu, Sýrie a Palestíny."

Agentúra Tasnim informovala o novej balistickej strele s odkazom na rozhovor s vrchným predstaviteľom iránskych revolučných vojsk na dnešnej vojenskej prehliadke. Bližšie detaily zatiaľ uvedené neboli. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy