Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Študovalo tam najviac držiteľov Nobelovej ceny. Slávna univerzita už prijme aj Slovákov
Zdielať na

Študovalo tam najviac držiteľov Nobelovej ceny. Slávna univerzita už prijme aj Slovákov

Archívna reportáž

SAN FRANCISCO / Podpredseda vlády Peter Pellegrini, prorektor Žilinskej univerzity Jozef Ristvej a dekan Fakulty inžinierstva Kalifornskej univerzity v Berkeley, S. Shankar Sastry, podpísali včera v americkom San Franciscu Dohodu o strategickom partnerstve. Tá umožní slovenským študentov absolvovať študijný pobyt na slávnej univerzite v San Franciscu.

Dohoda umožní talentovaným študentom Žilinskej univerzity absolvovať študijné pobyty na jednej z najlepších univerzít sveta. Pobyt slovenských doktorandov na univerzite, ktorá sa pýši najvyšším počtom laureátov Nobelovej ceny, bude zameraný na oblasť inteligentnej dopravy s cieľom budovať na Slovensku zázemie pre inovačný automobilový hub.

 "Je to veľký úspech nielen Žilinskej univerzity, ale aj Slovenskej republiky, že sme našli ochotu u jednej z najlepších univerzít na svete prijímať študentov zo Slovenska a stretnúť sa s tými najlepšími profesormi a najmodernejšími technológiami, s ktorými pracujú," povedal podpredseda vlády Peter Pellegrini. Od dohody si sľubuje, že slovenskí študenti dostanú možnosť získať iný pohľad na svet a obohatia Slovensko "novou dynamikou" vo výskume a vývoji.

Univerzitu Berkeley v kalifornskom meste San Francisco založili v roku 1868. Má 14 fakúlt a prednášal na nej napríklad aj Robert Oppenheimer, ktorý stojí za vývojom atómovej bomby. Vo svetovom rebríčku je Berkeley na štvrtom mieste spomedzi tisíc hodnotených univerzít. Pre porovnanie, bratislavská Univerzita Komenského je na 516. mieste a košická Univerzita Pavla Jozefa Šafárika na 894. mieste v rovnakom rebríčku. Pražská Karlova Univerzita je na 201. mieste.

Pozrite si archívnu reportáž, v ktorej sa dozviete, ako sa dostať na niektorú zo zahraničných univerzít.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy