Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Muž, ktorý zabránil atómovej skaze, zomrel. Konfliktu zabránil jeho pocit
Zdielať na

Muž, ktorý zabránil atómovej skaze, zomrel. Konfliktu zabránil jeho pocit

MOSKVA / Vo veku 77 rokov zomrel Stanislav Petrov, sovietsky dôstojník, ktorý v roku 1983 zabránil jadrovému konfliktu. Je považovaný za jedného z hlavných hrdinov studenej vojny . O to šokujúcejšie je, že dôstojník Petrov zomrel ešte na jar, no správa o jeho smrti vyšla najavo až teraz.

Ako uvádza portál iDnes.cz odvolávajúci sa na ruské weby, Petrov zomrel 19. mája vo svojom byte neďaleko Moskvy. Neinformovalo o tom žiadne ruské ani zahraničné médium, zistil to až Petrovov priateľ Karl Schumacher, ktorý mu každý rok na začiatku septembra telefonicky blahoželal k narodeninám. 

Bývalý dôstojník sovietskych raketových vojsk, ktorý sa zapísal do učebníc dejepisu, dožil v anonymite v paneláku. "Naša milovaná vlasť na svojho hrdinu spomínala málo, čo, ako sa domnievam, Stanislav Jevgrafovič ťažko niesol," napísal vtedy na sociálnej sieti novinár Vladimír Lichanov, ktorý o jeho smrti informoval už krátko po jeho smrti, no média si to vtedy nevšimli. 

Najvyššia istota útoku

Stanislav Petrov pracoval v roku 1983 pre stredisko včasného varovania asi sto kilometrov od Moskvy. Krátko po polnoci 26. septembra sa počas Petrovovej služby rozozvučali sirény. Systém hlásil, že sa k Sovietskemu zväzu blíži päť balistických striel. "Pätnásť sekúnd sme boli v úplnom šoku. Museli sme sa rozhodnúť, čo urobiť ďalej," popísal neskôr Petrov, ktorý mal v dobe incidentu 44 rokov a slúžil ako operačný dôstojník. 

Jeho úlohou bolo v prípade útoku okamžite informovať stranícke orgány, ktoré by rozhodli o vykonaní odvetného jadrového úderu. Vzhľadom na napäté vzťahy Východu a Západu robil Petrov všetko pre to, aby preveril pravdivosť varovania. Všetko sa zdalo byť v poriadku a ukazovatele hovorili jasne - Najvyššia istota útoku. Napriek tomu sa rozhodol označiť poplach za falošný. "Mal som jednoducho zvláštny vnútorný pocit, že je to chyba. Bolo to moje rozhodnutie," uviedol Petrov. 

O pár minút neskôr sa ukázalo, že jeho pocit bol správny. "Dvadsaťtri minút po tom som si uvedomil, že sa nič nestalo. Ak by to bol skutočný útok, už by sme o ňom vedeli. Bola to obrovská úľava. Vedel som to tak 50 na 50," povedal Petrov. Desať rokov o tejto príhode mlčal, po páde Sovietskeho zväzu sa jeho príbeh dostal do novín a z neho sa stal medzinárodne uznávaný hrdina. Túto nálepku však odmietol. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy