Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Súd vyhostil cudzinca, ktorý popísal arabčinou sochu na Karlovom moste
Zdielať na

Súd vyhostil cudzinca, ktorý popísal arabčinou sochu na Karlovom moste

Archívna reportáž

PRAHA / Český súd rozhodol o trojročnom vyhostení cudzinca, ktorý na Karlovom moste popísal sochu svätého Františka. Mužovi ďalej uložil polročnú podmienku a prikazuje mu nahradiť vzniknutú škodu vo výške 15 000 českých korún (asi 575 eur).

Štyridsaťosemročný cudzinec 2. septembra počmáral sochu na Karlovom moste arabským nápisom. "Na mieste ho zadržali policajti, ja som podal návrh už 4. septembra na potrestanie a súčasne som vydal súdny príkaz, ktorý ešte v ten deň nadobudol právnu moc," uviedol šéf Obvodného štátneho zastupiteľstva Jan Lelek. 

Podľa portálu iDnes.cz, dostal cudzinec nejaký čas na vycestovanie. Podľa Lelka sa musí tri roky v rámci Európy správať slušne. "Súd bude po troch rokoch skúmať, či vedie normálny život," uviedol. Keby sa ukázalo, že to tak nie je, hrozí mu väzenie na pol roka. Späť do Česka sa vrátiť nemôže, dopustil by sa tak trestného činu. 

Okrem vyhostenia musí ešte zaplatiť 15 000 českých korún. "Čiastka bola vyčíslená v podobe nákladov. Ide totiž o pamiatkový, chránený objekt. Odstránenie nápisu vyžaduje predpísané postupy," dodal Lelek. Cudzinec sa na mieste hájil tým, že chcel nápis iba preložiť arabsky hovoriacim turistom. "To však neznižuje jeho trestnú zodpovednosť," myslí si Lelek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy