Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tvrdosť je najlepší prostriedok proti hrozbe vojny, uviedol Tillerson po zasadnutí Rady bezpečnosti
Zdielať na

Tvrdosť je najlepší prostriedok proti hrozbe vojny, uviedol Tillerson po zasadnutí Rady bezpečnosti

Archívna reportáž

NEW YORK / Rada bezpečnosti OSN odsúdila posledný severokórejský raketový test ako krajne provokatívny a škandálny čin. Vyzvali tiež KĽDR k okamžitému ukončeniu akcií, ktoré ohrozujú nielen región, ale všetky členské štáty OSN. Rada na KĽDR nalieha, aby pristúpila k denuklearizácii.

"Tvrdosť je teraz náš najlepší prostriedok proti hrozbe vojny a konfrontácie. Cieľom je urýchliť politické riešenie," povedal francúzsky veľvyslanec François Delattre. Ruský zástupca v Rade bezpečnosti OSN prehlásil, že Moskva uplatní nové, prísnejšie sankcie proti KĽDR, ale súčasne žiadal, aby uznesenie zahŕňalo aj politické kroky USA a ďalších krajín. 

Minister zahraničia USA Rex Tillerson už apeloval na Rusko a na Čínu, aby prijali proti KĽDR nové opatrenia a svojimi krokmi dokázali, že hazardné testy nebudú tolerovať. Uviedol tiež, že Čína pokrýva väčšinu severokórejskej potreby ropy a Rusko je podľa neho najväčším zamestnávateľom Severokórejcov na nútené práce. 

Pätnásťčlenná Rada bezpečnosti OSN hľadala za zatvorenými dverami odpoveď na konanie Pchongjangu po tom, ako odpálili ďalšiu balistickú raketu s doposiaľ najdlhším letom 3 700 kilometrov. Raketa prešla cez japonské územie a dopadla do Tichého oceánu.

Rada bezpečnosti naposledy sprísnila sankcie proti KĽDR v noci z pondelka na utorok. Tieto opatrenia mimo iné zakazujú export druhej najväčšej severokórejskej vývoznej položky - textil, obmedzujú tiež dovoz ropy a zakazujú vydávanie nových pracovných povolení pre občanov KĽDR. 

Severná Kórea nemieni ustúpiť

"Našim konečným cieľom je dosiahnuť rovnováhu síl so Spojenými štátmi a donútiť amerických vodcov, aby sa už neopovažovali hovoriť o vojenskom riešení severokórejskej otázky," uviedol vodca Kim Čong-Un. KĽDR tiež uviedla, že napriek sankciám svoj jadrový program dokončia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy