Oblačno
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
KĽDR napriek sankciám dokončí svoj jadrový program. Chcú sa vyrovnať Američanom
Zdielať na

KĽDR napriek sankciám dokončí svoj jadrový program. Chcú sa vyrovnať Američanom

Archívna reportáž

PCHJONGJANG / Cieľom KĽDR je dosiahnuť rovnováhu vojenských síl s USA. Uviedol to severokórejský diktátor Kim Čong-un pre štátnu spravodajskú agentúru. V piatok KĽDR uskutočnila ďalší test rakety, ktorá prelietla cez územie Japonska. Raketa prešla 3700 kilometrov a dopadla do Tichého oceánu.

Podľa severokórejskeho vyjadrenia to bola raketa stredného doletu Hwasong-12. Ďalej uviedli, že raketa dokázala účinnosť a spoľahlivosť strely, ktorá po vypustení presne zasiahla svoj cieľ. KĽDR tiež uviedla, že napriek sankciám svoj jadrový program dokončia.

"Našim konečným cieľom je dosiahnuť rovnováhu síl so Spojenými štátmi a donútiť amerických vodcov, aby sa už neopovažovali hovoriť o vojenskom riešení severokórejskej otázky," znejú slová vodcu Kim Čong-Una.

Začiatkom septembra vykonala Severná Kórea svoj šiesty a doposiaľ najsilnešjí jadrový test. Rada bezpečnosti v reakcii na túto skúšku schválila voči KĽDR prísnejšie sankcie. Spojené štáty tiež upozornili na to, že majú vojenské možnosti, ktorými by mohli otázku KĽDR vyriešiť. Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Herbert McMaster uviedol, že Spojeným štátom dochádza trpezlivosť so správaním Pchjongjangu.

Japonsko zobudili sirény

Obyvateľov druhého najväčšieho japonského ostrova Hokkaidó v piatok skoro ráno zobudili výstražné sirény varujúce pred severokórejskou raketou, ktorá preletela ponad Japonskom. Prvýkrát sa sirény rozozvučali krátko na to, ako Pchjongjang strelu vypustil, druhýkrát v čase, keď raketa prelietavala Japoncom nad hlavami.

Ľudia sa na základe smerníc pre prípad poplachu utekali skryť do pivníc, po celom ostrove sa v čase preletu rakety zastavila doprava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy