Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na svete hladuje až 815 miliónov ľudí, toto číslo stále rastie
Zdielať na

Na svete hladuje až 815 miliónov ľudí, toto číslo stále rastie

Archívna reportáž

PARÍŽ / Organizácia spojených národov zverejnila znepokojivú štatistiku. Podľa jej dát v minulom roku hladovalo až 815 miliónov ľudí. To predstavuje až 11 percent svetovej populácie. Príčinou nárastu hladu sú vojnové konflikty a klimatické zmeny.

Počet ľudí, ktorí trpia hladom po 13 rokoch klesajúcej tendencie, opäť začal rásť. Medziročné tempo bolo najrýchlejšie v tomto storočí.

Podľa správy OSN, podľa ktorej v minulom roku bolo postihnutých hladom až 815 miliónov ľudí, čo je 11 percent svetovej populácie. Príčinou nárastu sú vojnové hlada klimatické zmeny, informoval AFP AFP.

Na začiatku storočia bolo viac ako 900 miliónov ľudí ohrozených hladom, ale ich počet začal klesať na 777 miliónov v roku 2003. Minuloročný obrat podľa Organizácie Spojených národov bol spôsobený predovšetkým zhoršením konfliktnej situácie v Afrike a na Blízkom východe.

"Najnovšie odhady sú varovaním, že cieľ dosiahnuť svet bez hladovania a podvýživy do roku 2030 bude náročný," povedala správa Bloomberg.

Zvýšenie počtu ľudí ohrozených hladom je napríklad známy v Južnom Sudáne, Somálsku, Jemene alebo severovýchodne od Nigérie. Okrem vojnových konfliktov alebo útokov miestnych islamistických skupín prispievajú k zhoršeniu situácie aj sucho alebo záplavy, ktoré sú čiastočne spojené s klimatickým fenoménom El Nino, 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy