Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na Kube zostali po hurikáne uväznení Slováci. Nevedia ani dátum odletu
Zdielať na

Na Kube zostali po hurikáne uväznení Slováci. Nevedia ani dátum odletu

HAVANA / Na Kube majú po hurikáne Irma to najhoršie za sebou. Pre turistov teraz ale nastal ďalší problém. A to dostať sa z krajiny späť domov. Slovenky už tri dni čakajú na odlet. Ministerstvo zahraničných vecí vie až o 700 Slovákoch, ktorí ešte stále nie sú doma.

Najprv si užívali dovolenku, potom prišiel hurikán a teraz nevedia, ako sa dostať naspäť domov. Ostrov slobody sa pre niektorých zmenil na dočasné väzenie.

"Každý deň vám posielajú iný termín odletu. My už ani neviem čo ďalej. Zmena bola 13., teraz je na 14. Nedávno sme znova dostali info z leteckej spoločnosti, že možno ani toho 14," hovorí Slovenka Zuzana.

Komunikáciu s okolitým svetom komplikuje aj vypadávajúci elektrický prúd a slabé internetové spojenie. "Čo sa týka internetu, tak prístup na Kube je taký, že si musíte kúpiť na recepcii kartičku na internet. Pokiaľ vypredajú tieto kartičky, tak nikto nemá šancu sa na internet dostať," vysvetľuje Zuzana. 
Letecká spoločnosť komunikuje so Zuzanou minimálne iba cez maily. Ak sa Zuzana chce na niečo opýtať, linka je stále obsadená.

"Stále posielajú zmenu toho odletu a my musíme na vlastné náklady platiť hotel, v ktorom sme," povedala Slovenka. "Letiská už začali fungovať a postupe odvážajú turistov, nejde o to, že sa nemajú ako dostať preč, len to istý čas trvá," vysvetľuje hovorca MZV Peter Susko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy