Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývalý prezident Carter: USA sú viac oligarchia, nie demokracia
Zdielať na

Bývalý prezident Carter: USA sú viac oligarchia, nie demokracia

ATLANTA / Podľa bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera sú Spojené štáty "viac oligarchiou ako demokraciou". Súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa označil na utorkovom výročnom prejave v svojom inštitúte Carter Center v Atlante za sklamanie na svetovej politickej scéne.

"Udržujte mier, presadzujte ľudské práva a hovorte pravdu," poradil podľa agentúry AP Carter súčasnému nájomníkovi Bieleho domu.

Carter sa domnieva, že by Trump mal otvorene hovoriť so Severnou Kóreou o mierovej zmluve skôr než jej hroziť. "Pokiaľ by som do Pchjongjangu nešiel sám, poslal by som tam svojho najlepšieho človeka," povedal Carter a dodal, že on bol v KĽDR trikrát.

Člen Demokratickej strany a 39. prezident Spojených štátov podľa svojich slov nedúfa, že jeho republikánsky nástupca v úrade alebo členovia jeho rodiny sprostredkujú mier medzi Izraelom a Palestínou. Nemyslí si, že prídu s riešením, ktoré bude spravodlivé voči Palestíncom.

Trump sa odklonil od dlhodobej pozície USA, ktorá presadzovala existenciu dvoch samostatných štátov Izraela a Palestíny. Na Blízky východ poslal vyjednávať o obnovení mierových rozhovorov svojho zaťa Jareda Kushnera, ktorý sa hlási k ortodoxnému judaizmu.

Deväťdesiatdvaročný Carter je druhým najstarším žijúcim americkým prezidentom a štvrtým najdlhšie žijúcim prezidentom v histórii. O rok starší je George Bush starší. Prezidentom USA bol Carter v rokoch 1977 až 1981. V roku 2002 obdržal za svoje aktivity na poli ľudských práv Nobelovu cenu mieru.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy