Skoro jasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poslancov zamestná ÚPN aj nový predseda Úradu pre verejné obstarávanie
Zdielať na
Politika

Poslancov zamestná ÚPN aj nový predseda Úradu pre verejné obstarávanie

Zdroj: SITA

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Poslancov Národnej rady Slovenskej republiky čakajú návrhy koaličných poslancov, ktoré snemovňa prerokuje v druhom čítaní.

Zákonodarcovia otvoria rokovanie diskusiou k návrhom poslancov za Most-Híd, ktorí chcú umožniť obciam, aby mohli využívať finančnú náhradu za výrub dreviny nielen na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na jej území. Štvorica poslancov z Mosta-Híd a Smeru-SD Peter Antal, Gábor Gál, Jaroslav Baška a Milan Panáček predložila do parlamentu návrh novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorú v júni poslanci posunuli do druhého čítania. V praxi sa podľa predkladateľov čoraz častejšie vyskytujú prípady, keď v dôsledku rozsiahlych infraštruktúrnych investícií, ako sú výstavba diaľnic a rýchlostných komunikácií, výstavba a rekonštrukcia železničných tratí či elektrických sietí, malá obec dostane finančnú náhradu za výrub drevín na svojom území v hodnote niekoľko desiatok až stoviek tisíc eur. Využitie tejto finančnej náhrady je však viazané výlučne len na úhradu nákladov spojených so starostlivosťou o dreviny rastúce na jej území. „Dôsledkom takejto úpravy je, že obec disponuje finančnými prostriedkami, ktoré aj s prihliadnutím na všetky zásady odbornej starostlivosti o dreviny nemá ako efektívne využiť na starostlivosť o rastúce dreviny na jej území. Zároveň však nemôže tieto finančné prostriedky využiť žiadnym iným spôsobom, ktorý by síce bol v súlade so zmyslom zákona, avšak zákon v súčasnom znení takú možnosť vylučuje,“ uvádzajú predkladatelia.


Zákonodarcovia budú dnes rokovať aj o opozíciou aj verejnosťou kritizovanom návrhu novely zákona o pamäti národa. Podľa návrhu koaličných predkladateľov by súčasný šéf ÚPN skončil svoju funkciu predčasne, a to 15. októbra 2017. Koaliční poslanci navrhujú, aby sa štatutárnym orgánom stala správna rada ako kolektívny orgán. Opozícia tvrdí, že návrh je účelový a namierený voči šéfovi ÚPN Ondrejovi Krajňákovi. Poslankyňa Edita Pfundtner (Most-Híd) ako jediná z predkladateľov svoj podpis k návrhu stiahla. V pléne počas rozpravy plánuje predložiť pozmeňovací návrh, ktorý myslí na všetky kultúrno-spoločenské podujatia, čo ÚPN robí. Pozmeňovací návrh neumožní do budúcna voľbu predsedu Správnej rady ÚPN v národnej rade. Navrhuje tiež, aby bola zabezpečená pravidelnosť zasadnutí Správnej rady a aby zasadala aspoň raz za dva mesiace. Návrh predloží, ak získa dostatočnú podporu od koaličných poslancov.


Poslanci o 16:30 začnú rozpravu k voľbe nového šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorým by mal byť Miroslav Hlivák. Vláda ho 30. augusta po druhom kole verejného vypočutia vybrala spomedzi deviatich kandidátov, schváliť ho musí ešte parlament. Hlivák by mal nahradiť doterajšiu šéfku úradu Zitu Táborskú, ktorej uplynulo päťročné funkčné obdobie. "Vláda jednomyseľne rozhodla, že predloží Národnej rade SR ako kandidáta na post predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Miroslava Hliváka," vyhlásil po rokovaní vlády Fico. Podľa neho je dobré, že kandidát neprichádza z prostredia samotného úradu. "Myslíme si, že je dobré, ak príde nový vietor na Úrad pre verejné obstarávanie, niekto s pohľadmi z praxe, niekto, kto sa pozerá na činnosť tohto úradu zboku," dodal Fico.

Najčítanejšie správy