Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Brexit nie je nutný, obmedzte prisťahovalectvo, tvrdí Tony Blair
Zdielať na

Brexit nie je nutný, obmedzte prisťahovalectvo, tvrdí Tony Blair

Archívna reportáž

LONDÝN / Británia by podľa bývalého britského premiéra Tonyho Blaira mala sprísniť pravidlá pre prisťahovalcov z Európskej únie, ale nemala by z nej vystupovať. Podľa dlhodobého kritika brexitu by kontrola prisťahovalectva upokojila požiadavky britskej verejnosti a vystúpenie z EÚ by nebolo nutné.

Obavy z dopadu veľkého počtu prisťahovalcov pritom boli jedným z hlavných faktorov, ktorý Britov prinútil vysloviť sa pre odchod z EÚ. Vládu Tonyho Blaira mnohí z nich kritizujú preto, že v roku 2004 umožnila občanom bývalých komunistických krajín získať okamžitý prístup na britský pracovný trh, mimo iného sa v Británii aj usídliť. 

Podľa niektorých Britov mala vláda Tonyho Blaira počkať, rovnako ako iné krajiny, ktoré využili prechodné obdobie a niektoré plný prístup na svoje pracovné trhy umožnili až od roku 2011. Súčasná konzervatívna vláda premiérky Theresy May naopak uviedla, že voľný pohyb osôb z Európskej únie do Británie musí skončiť. 

Blair v súčasnosti tvrdí, že otvorené hranice, ktoré existovali v čase jeho vlády už dnes nie sú vhodné. Odporúča teda namiesto toho obmedziť voľný pohyb osôb zakotvený v pravidlách Európskej únie a požadoval by, aby sa tí, ktorí do krajiny prišli, zaregistrovali na britských úradoch. Za takýchto podmienok by Británia podľa neho mohla ostať v Únii, v prípade že by tá prijala navrhované pravidlá. 

Brexit podľa Blaira nie je riešením problému, ktorému jeho krajina čelí, ale iba odvracaním pozornosti. Tvrdí, že by ľuďom mala vláda predložiť návrh o obmedzení prisťahovalectva a znova sa opýtať na brexit. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy