Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Študenti uviazli v lese pre silný požiar. Plamene a dym ich odrezali od sveta
Zdielať na

Študenti uviazli v lese pre silný požiar. Plamene a dym ich odrezali od sveta

OREGON / Lesné požiare poriadne skomplikovali školský výlet. Oheň uväznil v horách viac ako 150 mladíkov. Noc museli prečkať v chladnom počasí, bez vody a jedla. Záchrana v odľahlej oblasti bola takmer nemožná.

Skupina 153 študentov sa v horúci deň vybrala kúpať sa k horským vodopádom. Ich plán však narušili lesné požiare. Plamene a dym ich odrezali od sveta. Pre masívny požiar v odľahlej oblasti bola záchrana veľmi komplikovaná. Turisti museli prečkať noc v horách v blízkosti plameňov.

Na ich záchranu čakala rodina i priatelia. Celú noc vydržali len s malým množstvom vody a jedla. Bola im veľmi zima a väčšina z nich vôbec nespala.

„Mali sme 153 ľudí v horách, ktorých bolo treba zachrániť. Bolo to náročné, veľa vecí sa mohlo pokaziť,“ povedal záchranár. 

Po tom, čo z vrtuľníkov čiastočne uhasili príjazdovú cestu sa výletníkov podarilo dostať do bezpečia. Ich blízki ich čakali so slzami v očiach.

„Myslím si, že je rada, že ma vidí,“ dodal zachránený študent. 

Požiare v Oregone zničili už viac než 3000 árov. Tucty domácnosti museli pre blížiace sa nebezpečenstvo evakuovať. Horúci vzduch a silný vietor šíria plamene stále ďalej.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy