Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V zaplavenom Houstone platí zákaz vychádzania. Ľudí ohrozujú zlodeji a aligátory
Zdielať na

V zaplavenom Houstone platí zákaz vychádzania. Ľudí ohrozujú zlodeji a aligátory

HOUSTON / Počet mŕtvych v Texase po ničivom hurikáne Harvey opäť stúpol. Údaje o počte obetí sa ale rôznia. Najhoršiu bilanciu priniesol denník New York Times, ktorý s odvolaním sa na texaské zdroje píše až o tridsiatich mŕtvych. V meste Houston, ktoré živel zničil najviac, vyhlásili úrady zákaz vychádzania medzi polnocou a piatou ráno. Chcú predísť rabovaniu v zničených skladoch a obchodoch.

Bilancia obetí hurikánu zatiaľ nie konečná a úrady sa obávajú, že po opadnutí vody objavia väčší počet mŕtvych. Do provizórnych ubytovní smerujú ďalší obyvatelia z postihnutých oblastí, celkovo evakuovali už viac ako 17-tisíc ľudí.

"Hurikán dorazil a zničil všetko. Zostalo mi to, čo mám vo svojej taške. Musím začať odznova. Našťastie mi záchranári pomohli a teraz som tu," hovorí obyvateľ mesta Franco. 

Harvey na pevninu udrel v noci na sobotu výdatnými lejakmi a silným vetrom. Búrka sa medzičasom presunula do štátu Louisiana. Postupne by mal živel zoslabnúť a postupovať na severovýchod. V samotnom Houstone vládne napätá situácia a úrady už vyhlásili zákaz nočného vychádzania.

Netýka sa to ale záchranárov ani ľudí, ktorí sa musia premiestniť do bezpečia. Polícia varovala potenciálnych zlodejov, aby sa vyhýbali zaplavenému veľkomestu.

"Nechoďte do Houstonu, pretože vás chytíme. A ubezpečujem všetkých, ktorí sa pokúsia ťažiť z príležitosti, že je to ohavné a že urobíme všetko preto, aby ste dlho nevideli denné svetlo," odkázal zlodejom rázne šéf polície Art Acevedo. 

Dažde a následné záplavy zo svojich domov vyhnali aligátory. Viacero domácností už políciu kontaktovalo s tým, že vo svojej záhrade objavili nebezpečného predátora.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy