Polojasno
21°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Trump napáda slobodu tlače vo svojej krajine, prehlásil komisár OSN
Zdielať na

Trump napáda slobodu tlače vo svojej krajine, prehlásil komisár OSN

Archívna reportáž

ŽENEVA / Americký prezident Donald Trump útočí na slobodu tlače, ktorá je základným kameňom ústavy Spojených štátov, myslí si vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn. Komisár tvrdí, že Trumpova kritika novinárov môže predstavovať stimul na podnecovanie k nenávisti.

"Je neskutočné, keď si pomyslíte, že slobodu tlače, nielen základný kameň ústavy USA, ale niečo, čo Spojené štáty mnoho rokov obhajovali, teraz napáda americký prezident. Je to celkom ohromujúci obrat. V konečnom dôsledku nebezpečný," prehlásil komisár Zajd. Podľa neho má Trumpovo sebaoznačenie sa za "búrača tabu" dôsledky na podobne zmýšľajúcich ľudí. Tí sa môžu cítiť povzbudení k tomu, aby svoje útoky ešte vyostrili. 

Donald Trump minulý týždeň označil novinárov za nečestné osoby. Kritizoval to, ako sa americké média postavili k nepokojom vo virgínskom Charlottesville, kde sa stretli priaznivci aj odporcovia krajnej pravice. 

Pravicoví radikáli sa tu zhromaždili, aby protestovali proti rozhodnutiu mesta odstrániť pomníky konfederačných generálov. Podľa agentúry AP to bolo najväčšie stretnutie zástancov nadradenosti bielej rasy za posledných desať rokov. Pri stretoch jeden z neonacistov narazil autom do davu ľudí, zabil 32-ročnú ženu a ďalších 19 ľudí zranil. 

Trump po násilnostiach vyvolal pobúrenie, keď vyhlásil, že zodpovednosť za toto krviprelievanie nesú belošskí rasisti aj ich odporcovia. Až po tlaku médií Trump odsúdil násilie páchané stúpencami bielej rasy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy