Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Duchovného guru odsúdili za znásilnenie žien, pri nepokojoch zomreli desiatky ľudí
Zdielať na

Duchovného guru odsúdili za znásilnenie žien, pri nepokojoch zomreli desiatky ľudí

NAÍ DILLÍ / Bezpečnostné sily v Indii sa snažia udržať pokoj po násilných nepokojoch, ktoré vypukli po tom, ako bol kontroverzný guru Gurmít Rám Rahim Sinh v piatok uznaný vinným zo znásilnenia dvoch svojich stúpenkýň. Skutky sa podľa súdu stali v roku 2002 v ašrame. Nepokoje si podľa agentúry AP vyžiadali najmenej 36 mŕtvych. O výške Sinhovho trestu rozhodne súd v pondelok.

Úrady vyzývajú tisíce Sinhových stúpencov, aby opustili jeho sídlo v indickom meste Sirsa a rozišli sa do svojich domovov. "Bezpečnostné sily nemajú žiadne inštrukcie na vstup do sídla a na jeho násilné vypratanie," upozornil policajný hovorca.

Sing bol v piatok uznaný vinným súdom v indickom meste Pančkula, kam dorazili desaťtisíce jeho prívržencov. V meste boli rozmiestnené tisíce príslušníkov armády a polovojenských jednotiek.

Obete nepokojov

Ale ani armáda nedokázala zabrániť prepuknutiu nepokojov, pri ktorých stúpenci tohto muža napadli na železničnej a čerpacej stanice aj televízne prenosové vozy. V okolí súdu protestuje proti rozhodnutiu približne 200-tisíc rozzúrených prívržencov učenia obvineného. 

Poriadok v meste sa pokúša udržať viac ako 15-tisíc ťažkoodencov, policajtov a členov polovojenských jednotiek, do akcie zapojili aj helikoptéry a policajné jednotky na koňoch. Proti demonštrantom zasahujú s použitím slzotvorného plynu a vodných diel

Podľa polície počas nepokojov zomrelo 30 ľudí v meste Pančkula a šesť ľudí v meste Sirsa. V meste Pančkula demonštranti zapálili 28 vozidiel a dve vládne budovy.

50 miliónov stúpencov

Guru Gurmít Rám Rahim Sinh stojí na čele duchovnej skupiny, ktorá má podľa neho asi 50 miliónov prívržencov. Hnutie sa okrem duchovnej činnosti údajne venuje tiež sociálnej pomoci a riadi niekoľko škôl a nemocníc.

Päťdesiatročný fúzatý Sinh je populárna osobnosť. Má výzor rockovej hviezdy a vystupuje na rockových koncertoch. Píše tiež scenáre k filmom, v ktorých potom sám hrá. V snímkach Sinh okrem iného bojuje proti zlosynom a vyhadzuje horiacu motorku do vzduchu. Jeho filmy pripomínajú tie z Bollywoodu.

Verdikt

Konečný rozsudok vynesú v pondelok. BBC uviedla, že muža prevzala do ochrannej väzby armáda, ktorá ho prevezie na vojenskú základňu.

Duchovný vodca Singh má v Indii podľa vlastných slov viac ako 50 miliónov nasledovníkov. Na súd pricestoval z ašramu v štáte Harijána v sprievode 100 vozidiel. V oblasti zatvorili školy a úrady, prerušili železničnú dopravu, uzavreli cesty a pre prípadné problémy a potrebu provizórneho väzenia zabezpečili tri štadióny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy