Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mohutné záplavy si vyžiadali najmenej 950 obetí
Zdielať na

Mohutné záplavy si vyžiadali najmenej 950 obetí

PATNA / Povodne spôsobené silnými monzúnovými dažďami si v severnej Indii, južnom Nepále a severnom Bangladéši vyžiadali tento rok už viac ako 950 obetí a ovplyvnili životy ďalších 40 miliónov obyvateľov.

Záplavy a silné dažde spôsobili zosuvy pôdy, zničili cesty, elektrické stožiare, tisícky domovov ako aj úrodu. Najviac postihnutými oblasťami sú štáty ležiace na severovýchode Indie, Bihár, Uttarpradéš, Západné Bengálsko a Ásam, kde počet obetí presiahol 680.

Vojaci a dobrovoľníci evakuovali viac ako 770-tisíc ľudí, zatiaľ čo helikoptéry zhadzujú do postihnutých oblastí balíky s jedlom, pitnou vodou a liekmi. Záplavové vody začínajú pomaly ustupovať, úrady sa teraz obávajú rozširovania infekcií. Zdravotníci preto začali do postihnutých oblastí dodávať repelenty, dezinfekciu a tablety na čistenie pitnej vody. Medzinárodné organizácie znepokojuje aj riziko hroziaceho hladomoru, keďže katastrofy zničili úrodu, domovy a majetok miliónov ľudí v regióne.

Zamestnanci indického národného parku Kazironga informovali, že povodne zasiahli 80 percent územia parku a zahynulo pri nich najmenej 300 zvierat, vrátane dvoch desiatok nosorožcov a tigra indického.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy