Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Islamský štát varuje ďalšími útokmi, velebí útočníkov z Barcelony
Zdielať na

Islamský štát varuje ďalšími útokmi, velebí útočníkov z Barcelony

BRATISLAVA / Organizácia Islamský štát vydala video, na ktorom hrozí Španielom ďalšími teroristickými útokmi. Dvaja členovia IS španielsky s arabským prízvukom na videu taktiež vyzdvihujú atentátnikov z Katalánska, ktorí zabili 15 ľudí.

"Žiadam Allaha, aby prijal našich bratov z Barcelony. Naša vojna proti vám bude pokračovať až do konca sveta," hovorí vo videu muž so zahalenou tvárou, ktorým je podľa španielskych médii abú Salmin Al-Ándalus. Al-Ándalus je historický názov pre oblasť na juhu Španielska, ktorú v stredoveku ovládli moslimovia. 

Druhý muž v uniforme IS, ktorý má tvár odhalenú, vyzýva k svätej vojne (džihádu). "Džihád nemá hranice. Ak nemôžeš odísť do Islamského štátu, rob džihád tam, kde si," povedal muž, ktorého španielske médiá identifikovali ako Muhammada Jasína Péreza zvaného El Cordobés. 

"S dovolením Alláha sa znovu zrodí Al-Ándalus, taký aký bol," prehlásil tiež na videu Muhammad Pérez. Podľa denníka El País je synom Maročana a Španielky, ktorá s ním v roku 2014 odišla do Sýrie k bojovníkom Islamského štátu.

Video je podľa denníka El Mundo zakončené fotomontážou, na ktorej sú útočníci z Katalánska, španielsky kráľ Felipe VI. a španielský premiér Mariano Rajoy.

IS už v minulosti Španielom prostredníctvom videa niekoľkokrát hrozil, napríklad v januári 2016 varovaním, že Španielsko zaplatí vysokú cenu za to, že vyhnalo moslimov z Andalúzie. Na tomto videu bola zároveň zachytená vražda piatich ľudí. V novembri 2015 po útokoch v Paríži Islamský štát tiež hrozil Madridu. "Chceme dobyť Paríž pred Rímom a Al-Ándalusom," zaznelo vtedy na videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy