Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chorvátsko sužuje nová vlna požiarov
Zdielať na

Chorvátsko sužuje nová vlna požiarov

ZÁHREB / Situácia na Jadranskom pobreží sa nezlepšuje. Požiar zasiahol najmä veľkú oblasť medzi Zadarom, Šibenikom a Omišom, ale aj iné ostrovy ako Ugljan, Hvar či Brač. Pre hustý dym bola dokonca prerušená doprava na úseku diaľnice A1 v smere zo Záhrebu do Splitu.

Medzi najpostihnutejšie miesta chorvátske média uvádzajú obce Lepuri, Pristeg a Kistanje. Dramatickú situáciu ale zažíva obec Vrana, v jej okolí sa nachádzajú míny a hasiči tam pre to nemôžu zasahovať. "V tej oblasti bolo niečo odmínované, ale stále to tam vybuchuje, budte opatrní," upozorňoval pri inštrukciách jeden z hasičov. Požiar sa pre silný vietor rýchlo rozšíril na niekoľko kilometrov. 

"V teréne bolo asi 50 vozidiel a 150-180 hasičov, ale požiar je už pod kontrolou." uviedol pre TV JOJ dobrovoľný hasič Jure Viskovič. Niektoré obce pre hroziace nebezpečenstvo evakuovali. Rovnako museli časť diaľnice A1 uzavrieť v oboch smeroch, na Split aj na Záhreb, čoho dôsledkom boli kolóny dlhé až niekoľko kilometrov. Polícia umožňovala vodičom vrátiť sa aj v protismere, ale podľa niektorých informácii sa nedá isť ani obchádzkovou trasou. 

Zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete požiaru, ani žiadni zranení Slováci, ktorí v krajine dovolenkujú. K poraneniu nohy mal prísť iba jeden z hasičov. Chorvátsko tento rok trpí požiarmi často. Doterajšie informácie potvrdzujú, že plamene zničili 83 tisíc hektárov porastu. V oblasti Splitu je to  4 500 hektárov borovicových lesov, kríkov a hájov. Požiar v prírodnom parku Krka, ktorý hasiči lokalizovali v nočných hodinách má aj vinníka. Podla chorvátskeho portálu jutarnji.hr polícia rieši dvoch maloletých chlapcov, ktorý mali včera popoludní úmyselne zapáliť suchu trávu v mieste Radučič.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy