Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V Taliansku sú obmedzenia okolo pamiatok. Reagujú na teroristické útoky
Zdielať na

V Taliansku sú obmedzenia okolo pamiatok. Reagujú na teroristické útoky

Archívna reportáž

RÍM / Taliansko dnes sprísnilo bezpečnostné opatrenia v okolí cenných kultúrnych pamiatok a na peších zónach. Reaguje na teroristické útoky spáchané v uplynulých dňoch v Španielsku, Fínsku a Rusku.

Podľa talianskych médií nasadili v nedeľu na Námestí svätého Petra vo Vatikáne 50 policajtov s prenosnými skenermi. Desaťtisíc ľudí si tam prišlo vypočuť pápežovu modlitbu. Talianske úrady dostávajú pravidelne vyhrážky teroristickými činmi. Rímska správa aktuálne oznámila, že zvyšuje opatrenia na peších zónach mesta. Nové zátarasy sa majú objaviť na nákupnej triede Via del Corso aj pri Forum Romanum. Tie sú na trase vedúcej k Vatikánu. 

Podobne sa zachovali aj mestá Miláno, Turín, Bologna a Palermo. V Bologni mimoriadne chránia prístup k bazilike San Petronio. Teroristi mali v minulosti v pláne niekoľkokrát zaútočiť práve tu, nakoľko vo vnútri je freska z 15. storočia, na ktorej je stvárnené mučenie proroka Mohameda. 

Taliansko v rámci protiteroristických opatrení v minulosti navýšilo počet policajtov zaisťujúcich bezpečnosť ľudí o 6000 príslušníkov. Prísnejšie dohliadajú aj na moslimskú populáciu a vyhostili desiatky cudzincov považovaných za bezpečnostnú hrozbu. Od začiatku roku 2015 vyhostili 202 osôb. Taliansko je hlavnou cieľovou krajinou pre utečencov, ktorí volia trasu cez  Stredozemné more. 

Od roku 2003 zahynulo pri teroristických útokoch vo svete 43 Talianov.

Pozrite si archívnu reportáž o bezpečnostných opatreniach v Londýne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy