Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Z Barcelony reportér Rasťo Striško: Obetiam útoku prišlo vzdať hold 27 motorkárskych gangov
Zdielať na

Z Barcelony reportér Rasťo Striško: Obetiam útoku prišlo vzdať hold 27 motorkárskych gangov

BARCELONA / Po štvrtkovom útoku na rušnom barcelonskom bulvári La Rambla, pri ktorom útočníci dodávkou zrážali ľudí, najmenej trinástich zabili a ďalších 120 zranili. Medzi mŕtvymi a zranenými pri útoku v Barcelone sú podľa katalánskej polície občania 24 krajín. Novým hlavným podozrivým je Younesi Abouyaaqoub. Na miesto v sobotu prišlo asi 200 motorkárov s vencom ruží.

Situácia na mieste útoku je podľa slov reportéra TV JOJ Rasťa Striška pokojná. Úctu obetiam došli vzdať aj motorkári. "Asi pred po dvanástou doobeda prišlo k La Ramble 27 motorkárskych klubov, okolo 200 ľudí, ktorí priniesli veľký veniec červených ruží, aby ho položili na miesto útoku. Ľudia naokolo im tlieskali." Pre pretrvávajúce dopravné obmedzenia ale motorkárov polícia nevpustila na La Rambla s motorkami. Museli ich odložiť a na miesto prejsť peši. 

Pre televíziu JOJ sa k celej situácii vyjadril aj prezident jedného z gangov Martin. "Sme tu preto, aby sme vyjadrili nesúhlas a odpor. Útočníkov považujeme za sfanatizovaných jednotlivcov. Odsudzujeme ľudí, ktorí agresívne reagujú na udalosti v Európe." Reagujú tak na ľudí, čo sedia za počítačom a na sociálnej sieti šíra rasovú nenávisť, sú pre nich zbabelci, ktorým sú pripravení postaviť sa zoči voči. 

V nemocnici je po útoku naďalej hospitalizovaných 59 ľudí. Pätnásť z nich je v kritickom stave, stav ďalších 25 je vážny. Útočník, ktorý šoféroval vozidlo podľa polície by stále mohol byť na slobode. El País napísal, že existuje stále väčšie presvedčenie, že 22-ročný Younesi Abouyaacoub je hlavným podozrivým. Zhruba osem hodín po tomto útoku nasledoval pokus o ďalší útok v prímorskom letovisku Cambrils, pri ktorom zahynula jedna žena a zranených bolo ďalších päť ľudí. Polícia v Cambrils zastrelila piatich útočníkov, pričom jedným z nich bol Moussa Oukabir, ktorý útočil predtým aj v Barcelone. 


​Bezpečnostné orgány sú presvedčené, že útoky v Barcelone a v Cambrils boli prácou teroristickej bunky s minimálne 12 členmi. K obom útokom sa prihlásila militantná extrémistická organizácia Islamský štát. Teroristi si v Alcanare prenajali dom, v ktorom sa pripravovali na útoky, pričom tento dom v stredu vybuchol. Polícia sa domnieva, že pri tomto výbuchu prišli teroristi nedopatrením o väčšinu svojho arzenálu, a ak by sa tak nestalo, mohli byť ich útoky ešte oveľa ničivejšie. Katalánska polícia v sobotu pristúpila ku kontrolovanému odpáleniu zvyšných výbušnín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy