Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Trump chce vyhodiť svojho hlavného stratéga
Zdielať na

Trump chce vyhodiť svojho hlavného stratéga

WASHINGTON / Hlavný stratég Bieleho domu Steve Bannon ešte v piatok opustí funkciu. Dohodol sa na tom s personálnym šéfom Johnom Kellym. Uviedla to hovorkyňa Bieleho domu Sarah Hackabee Sanders. Informovala o tom agentúra Reuters.

Bannon je mnohými považovaný za problematického politika s krajne pravicovými názormi. Za jeho menovanie hlavným stratégom bol prrezident Trump silne kritizovaný. "Personálny šéf Bieleho domu John Kelly a Steve Bannon sa spoločne dohodli, že Bannon po dnešnom dni funkciu opustí," uviedla Sanders v prehlásení. "Sme mu vďační za prácu, ktorú odviedol a prajeme mu to najlepšie," pokračovala.

Agentúra Reuters s odvolaním na nemenovaný zdroj, ktorý sa prípadom zaoberal, uviedla, že Bannon dostal šancu odstúpiť s podmienkami, ktoré si určí. "V posledných týždňoch prezident dospel ku konečnému rozhodnutiu," uviedol zdroj s tým, že Bannon dostal šancu odstúpiť dobrovoľne, ale administratíva vedela, že mu nakoniec bude musieť dať výpoveď.

Bannon svoju situáciu tento týždeň zhrošil, keď poskytol rozhovor liberálnemu listu American Prospect, v ktorom podľa niektorých podkopával Trumpovu politiku voči KĽDR. Sám Bannon sa vraj domnieval, že hovorí so zamestnancami vysokej školy a rozhovor je mimo záznam.

Americký denník The New York Times o tom, že sa Trump chystá Bannona prepustiť, informoval pred oficiálnym prehlásením. Odvolával sa na dva nemenované zdroje v administratíve Donalda Trumpa. NYT mimo iného uviedol, že podľa zdroja blízkeho Bannonovi vrchný stratég podal výpoveď už 7. augusta. Oficiálne oznámenie vraj malo prísť tento týždeň, ale bolo odložené pre nepokoje vo Virginii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy