Jasno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Proti jej vôli jej zložili hidžáb. Od mesta vysúdila viac ako 72 000 eur
Zdielať na

Proti jej vôli jej zložili hidžáb. Od mesta vysúdila viac ako 72 000 eur

Archívna reportáž

LONG BEACH / Súdny spor medzi kalifornským mestom a moslimkou Kirsty Powell skončil víťazstvom moslimky. Miestnu políciu zažalovala po tom, ako jej policajti pred dvoma rokmi bez jej súhlasu zložili hidžáb. Na základe tohto prípadu umožnila longbeachska polícia nosiť náboženské pokrývky hlavy aj väzňom.

Od mesta dostane žena 85 000 dolárov (viac ako 72 200 eur). Jej zástupkyňa uviedla, že na zloženie hidžábu neexistuje v jej prípade žiadne relevantné opodstatnenie. 

Incident sa odohral ešte v máji 2015. Ju a jej manžela zastavili policajti. Keď im poskytla svoje identifikačné údaje, policajti zistili, že nemá čistý register. Podľa polície spáchala tri priestupky - drobnú krádež, krádež auta a odmietnutie zatknutia. Druhý a  tretí priestupok však súvisel s jej sestrou, ktorá použila pri páchaní týchto priestupkov jej meno. 

Policajti sa napriek tomu rozhodli Kirsty zatknúť. Jej manžel ich požiadal, aby na miesto zavolali nejakú ženskú kolegyňu, aby Kirsty neprišla do fyzického kontaktu s cudzím mužom. Požiadavke nevyhoveli a vyzvali ju, aby si zložila hidžáb, čo odmietla. 

Kirsty následne na to zatkli a na stanici strávila 24 hodín bez pokrývky hlavy. "Bolo porušené jej náboženské presvedčenie aj osobná integrita. Mužskí dôstojníci a vezni videli časť jej tela, ktoré by podľa jej náboženského presvedčenia vidieť nemali," uviedla právna zástupkyňa Marwa Rifahiel. 

Ako uvádza portál iDnes.cz, po prepustení kontaktovala Kirsty moslimská ľudskoprávna organizácia. V roku 2016 podala žalobu a výsledkom súdu bolo, že mesto porušilo ochranu náboženských práv väzňov. Po niekoľkých mesiacoch od žaloby polícia povolila, náboženské pokrývky hlavy aj väzňom. V prípade žien im môžu hidžáb zložiť len ženy, v nutných prípadoch a bez prítomnosti mužov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy