Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stratené doklady i nehody. So slovenskými policajtami sa v Chorvátsku nestratíte
Zdielať na

Stratené doklady i nehody. So slovenskými policajtami sa v Chorvátsku nestratíte

TROGÍR / Spolupráca slovenskej a chorvátskej polície počas letnej turistickej sezóny je v plnom prúde. Zisťovali sme, s akými problémami sa najčastejšie otáčajú na našich policajtov slovenskí turisti.

Najčastejšími problémami našich turistov sú pokuty, a to najmä za nesprávne parkovanie. V Chorvátsku to rieši miestna samospráva. Takzvaný redar a pavuk je sú isté formy odťahovej služby, ktorá vás môže stáť až 700 chorvátskych kún. Problém s parkovaním by sa však v budúcnosti mal riešiť. Kapacity počas top sezóny totiž nestačia. 

"Sme tu na to, aby sme v prvom rade pomohli s jazykovou bariérou medzi chorvátskymi úradmi, chorvátskou políciou a našimi turistami," povedal Peter Filipjak, jeden zo slovenských policajtov v Trogíre. 

Slovenskí policajti, či už v chorvátskej Crikvenici alebo v Trogíre, sú k dispozícii slovenským občanom na telefónnych číslach 24 hodín denne.

Na konzulárne úrady sa obracajú Slováci najčastejšie pre vážne nehody alebo pre stratu dokladov. "Keď nahlásia uvedenú krádež, respektíve stratu, za príslučný poplatok im bude vydané patričné potvrdenie. S ním sa vydajú na Zastupiteľský úrad do Zahrebu, a tam im bude vydaný doklad len na jednu cestu na Slovensko," vysvetľuje Filipjak. Ak náhodou cestovný doklad následne nájdete, už naň necestujte. 

Nezabúdajte tiež na to, že vyslaní slovenskí policajti v Chorvátsku nemajú také právomoci ako na Slovensku. Môžu len poradiť, tlmočiť a vo vážnych prípadoch za vami môžu vycestovať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy