Skoro jasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Deti sa s jeho dcérou nechceli hrať. Postavil jej zábavný park v hodnote 34 miliónov dolárov
Zdielať na

Deti sa s jeho dcérou nechceli hrať. Postavil jej zábavný park v hodnote 34 miliónov dolárov

Archívna reportáž

TEXAS / Americký podnikateľ postavil pre svoju autistickú dcéru zábavný park v hodnote asi 34 miliónov dolárov (viac ako 28 648 000 eur). Bolo mu ľúto, že sa s jeho dcérou nehrajú zdravé deti z okolia. Zábavný park tak teraz hostí zdravé aj hendikepované deti.

"Morgan je úžasná mladá dáma. Keď sa s ňou stretnete, vždy vám vykúzli úsmev na tvári a ponúkne objatie. Často sme sa však ocitali v situácii, že sme ju na mnohé miesta nemohli zobrať," povedal podnikateľ Gordon Hartman, Morganin otec. Jedného dňa si však všimol, že sa s ňou zdravé deti nechceli hrať. Podľa jeho slov nevedeli ako reagovať na niekoho s hendikepom. Vtedy dvanásťročná Morgan trpí formou autizmu, ktorý spôsobuje, že mala kognitívne chápanie päťročného dieťaťa.

Podľa portálu iDnes.cz Hartman tvrdí, že sa začal zaoberať myšlienkou na vytvorenie miesta určeného pre ľudí s postihnutím. Po porade so susedmi zistili, že sa nikde v okolí nenachádza miesto, kde by boli začlenení aj zdravé aj mladé deti. Tak sa rozhodol, že to vezme na svoje plecia. 

Hartman postavil prvý zábavný park prístupný doslova pre všetkých. Pre tento projekt spojil dohromady lekárov, terapeutov i rodičov hendikepovaných detí a celú stavbu parku s nimi konzultoval. Postupne tak výrastol zábavný park rozprestierajúci sa na 25 hektároch texaského San Antonia. 

Morganina ríša divov

Park je otvorený od roku 2010. Je v ňom ruské koleso, dobrodružné ihrisko, miniatúrny vlak, ale aj kolotoč. Všetky atrakcie sú navrhnuté špeciálne pre deti s hendikepom. 

Od otvorenia navštívilo park už viac ako milión návštevníkov z viac ako 67 krajín sveta. Ľudia s hendikepom v parku neplatia vstupné. Po niekoľkých rokov fungovania je už park stratový. "Otvárame každý rok s tým, že prídeme o viac ako jeden milión dolárov. Peniaze sa snažíme získať pomocou dotácií a finančných partnerov," povedal Hartman. Napriek tomu svoje rozhodnutie nikdy neľutoval. Jeho dcéra má dnes 23 rokov a jej stav sa postupne zlepšuje. 

Pozrite si archívnu reportáž o tom, ako túžbu po zábave zhmotnili do provizórneho aquaparku deti zo Slovenska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy