Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ukrajinské deti sa cez prázdniny učia bojovať
Zdielať na

Ukrajinské deti sa cez prázdniny učia bojovať

Archívna reportáž

KYJEV / Namiesto kúpania a hrania volejbalu strávili stovky detí vo vojnou rozštiepenej Ukrajine tohtoročné leto skladaním a rozkladaním útočných pušiek kalašnikov a zdokonaľovaním sa v umení vojny. Potom, čo vražedný konflikt na východe vstúpil do tretieho roka, niektorí rodičia sa starajú o to, aby ich deti boli pripravené bojovať proti proruským separatistom, napísala agentúra AP.

V bojoch medzi Ruskom podporovanými separatistami a vládnymi jednotkami na východe Ukrajiny bolo od roku 2014 zabitých skoro 10 000 ľudí a napriek tomu, že má platiť prímerie, prakticky denne stále umierajú či sú zranení vojaci i civilisti.

Členovia dobrovoľníckeho práporu Azov, ktorí sa preslávili svojimi krajne pravicovými názormi a bojovaním na východnom fronte, vypracovali dvojtýždňový vojenský program pre deti. Výcvik v siedmich táboroch po celej krajine už absolvovalo viac ako 850 detí.

Azov, ktorý je formálne súčasťou Ukrajinskej národnej gardy, spadajúci pod ministerstvo vnútra, je de facto súkromná armáda, ktorú pôvodne platil oligarcha Ihor Kolomojskyj. Súčasné zdroje financovania nie sú známe a jednotka tvrdí, že sa spolieha na súkromné ​​dary.

Členovia jednotky čelili mnohým obvineniam z porušovania ľudských práv vo vojnovej oblasti. Medzinárodná organizácia Human Rights Watch a Amnesty International v spoločnej správe vlani uviedli, že získali dôveryhodné svedectvo o mučení a "ďalších ohavných zločinoch", ktorých sa dopúšťajú ukrajinské dobrovoľnícke jednotky vrátane Azov.

Výcvik, ktorý sa zameriava na bojové športy a telesné cvičenia, je presiaknutý nacionalistickými ideami. "Ukrajina, svätá otčina hrdinov, vstup do môjho srdca!" spieva pri vztyčovaní ukrajinskej vlajky stovka detí v maskáčoch v tábore kúsok od Kyjeva. Každé z nich pritom na srdci drží ruku zovretú v päsť.

Velitelia Azov dôrazne odmietajú obviňovanie z neonacizmu. Znak jednotky sa ale výrazne podobá heraldickému znaku vlčí hák (Wolfsangel), ktorý za druhej svetovej vojny používali nacistickej divízie. Azov tvrdí, že ide o pretnuté písmená "N" a "I" znamenajúce "národnú ideu".

Krajne pravicové názory ale nedesia rodičov, ktorí zvyčajne platia ekvivalent 120 dolárov, aby ich dieťa strávilo dva týždne s tetovanými bojovníkmi, behalo po lese s atrapami pušiek a robilo kľučky. "Deti tu zosilnia a skrotia sa," tvrdí Iryna Švecová, matka trinásťročného chlapca, ktorý sa zúčastnil tábora.

Mnoho rodičov hovorí, že im robí dobre vedomie, že ich deti sú dobre pripravené na život v krajine, ktorá je vo vojne. Anton Krjuk, otec dvanásťročného chlapca, ktorý bol na tábore v júli, dúfa, že jeho dieťa nebude musieť ísť do vojny na východe. Zároveň ale hovorí: "Kým toto šialenstvo s Ruskom neskončí, mal by vedieť, ako brániť svoju vlasť. Môžeme sa spoliehať len na seba."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy