Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Denne sa na Slovensku pokúsia o samovraždu asi štyria ľudia
Zdielať na

Denne sa na Slovensku pokúsia o samovraždu asi štyria ľudia

BRATISLAVA / V priemere štyria ľudia denne. Toto číslo ukazujú súčasné štatistiky. Svoj život vlani dobrovoľne ukončilo viac ako 500 ľudí. Podľa odborníkov by ich mohli zachrániť ich najbližší, základom je rozprávať sa.

Pri pokusoch o samovraždu bol za minulý rok podiel žien a mužov takmer rovnaký, na svoj život si siahli najviac ľudia vo veku od 50 do 59 rokov. Veľakrát robia ľudia chybu, keď sa ich snažia upokojiť a sľubujú im "šťastný koniec".

"Najhoršie je pre tých, ktorí majú suicidálne tendencie vlastne to, keď im ten človek dáva tie nádeje, že všetko bude dobré, neboj sa to zvládneš. Takéto slová ho viac menej vedia viac zúskostniť, viac zdeprimovať, lebo momentálne sa cíti naozaj bezvýchodiskovo," vysvetľuje psychologička Romana Mrázová.

Čo sa s nimi deje

Týchto ľudí by sme vedeli rozdeliť z hľadiska motivácie do dvoch skupín. Do jednej patria tí, ktorí nevidia dlhodobo východisko zo zlej situácie a do druhej patria impulzívní ľudia.

Niektorí ľudia sa ale mylne domnievajú, že pokiaľ človek v ich okolí hovorí o samovražde, k takémuto kroku sa nikdy neodhodlá. Považujú ho len za "kecálka", ktorý chce na seba upriamiť pozornosť. Opak je ale pravdou, tí ktorí o tom nahlas hovoria, tú tendenciu majú. Neskôr ale pod náporom depresie sa uzavrú, prestanú o tom hovoriť a sú apaticky znášajú svoj osud, až kým im nepretečie pohár. K jeho upokojeniu väčšinou prichádza preto, že už je rozhodnutý a našiel východisko zo situácie - smrť. "Preto je dôležité sa sním o tom baviť, určite ho nenechávať toho človeka o samote," dodáva Mrázová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy