Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šesť hodín nepustili cestujúcich zo stojaceho lietadla. Obmedzili aj vetranie
Zdielať na

Šesť hodín nepustili cestujúcich zo stojaceho lietadla. Obmedzili aj vetranie

OTTAWA / Šesť hodín strávilo viac ako 200 cestujúcich v lietadle, ktoré čakalo na povolenie k odletu. Nedovolili im vystúpiť, vetranie museli znížiť na minimum, niektorým ľuďom začalo byť zle. Situáciu zobral do vlastných rúk jeden z cestujúcich a zavolal na tiesňovú linku.

Celý problém spôsobilo počasie. Lietadlo z Bruselu malo pristáť v kanadskom Montreale. Tam ale bola búrka, a tak pilot stroj odklonil do Ottawy. To už mali ľudia za sebou deväťhodinový let. Po pristátí v Ottawe im nedovolili z lietadla vystúpiť s tým, že po zlepšení podmienok ihneď odletia. Medzi cestujúcimi narastala nespokojnosť. "Nemôžete nechať takmer tristo ľudí v uzavretom priestore bez klimatizácie, jedla a vody, to je šialené," povedala jedna z cestujúcich.

Po troch hodinách čakania musel pilot obmedziť vetranie pre šetrenie palivom. Ľuďom dochádzala voda, vzduch aj trpezlivosť. Deti plakali, niekoľkým pasažierom prišlo nevoľno. Po štyroch hodinách v uzavretom priestore si jeden z cestujúcich povedal - a dosť. Zavolal na tiesňové číslo 911. K lietadlu ihneď vyrazilo niekoľko sanitiek so zásobami s vodou.

Letecká spoločnosť tvrdí, do Ottawy odklonili viacero lietadiel, bola tam doslova zápcha, preto sa k ich stroju nemohli zamestnanci letiska dostať s bezpečnostnými schodíkmi, aby ľudí pustili von. Zástupcovia letiska to však odmietli. "Naši ľudia tam stáli s vodou, jedlom aj plienkami pre deti. Doručovali ich do iných lietadiel. Táto letecká spoločnosť o pomoc nepožiadala, nevedeli sme sa nimi skontaktovať," povedala Krista Kealey, zástupkyňa letiska.

Záchranári nakoniec ošetrili niekoľkých pasažierov, doplnili zásoby jedla a vody. Lietadlo odletelo do Montrealu krátko pred polnocou po šiestich hodinách čakania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy