Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
USA odpovedá na severokórejský balistický test. Vypustili svoje bombardéry
Zdielať na

USA odpovedá na severokórejský balistický test. Vypustili svoje bombardéry

WASHINGTON / Dva americké strategické bombardéry B-1B preleteli nad Kórejským polostrovom v priamej odpovedi na najnovší test severokórejskej rakety. KĽDR tvrdí, že v piatok podnikla ďalšiu úspešnú skúšku medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá preukázala jej schopnosť zasiahnuť severoamerický kontinent.

"Celé americkej územie je v dosahu našich striel," povedal podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA vodcu krajiny Kim Čong-un, ktorý skúšobný odpal sledoval. KĽDR je teraz podľa neho schopná prekvapivo udrieť kedykoľvek a kdekoľvek. Pchjongjang uviedol, že raketa letela 47 minút a 12 sekúnd a urazila vzdialenosť 998 kilometrov.

Americký prezident označil severokórejskú skúšku za "bezohľadnú a nebezpečnú" akciu. Donald Trump zároveň vyhlásil, že Spojené štáty podniknú všetky kroky na zaistenie svojej bezpečnosti a k ​​ochrane spojencov v regióne.

Sobotňajší let bombardérov B-1B bol podľa amerického vyhlásenia priamou reakciou na piatkové raketovú skúšku, ako aj na prvý test novej severokórejskej medzikontinentálne rakety z 3. júla. Americké bombardéry sprevádzali juhokórejskej stíhačky, keď preleteli v nízkej výške nad leteckou základňou neďaleko juhokórejského hlavného mesta Soulu, než sa vrátili na leteckú základňu Andersen na ostrove Guam. B-1 Lancer je americký nadzvukový strategický bombardér. Spolu s lietadlami B-52 Stratofortress a B-2 Spirit dnes typ B-1B tvoria chrbticu bombardovacieho letectva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy