Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Veľká Británia plánuje od roku 2040 zakázať nové naftové a benzínové autá
Zdielať na

Veľká Británia plánuje od roku 2040 zakázať nové naftové a benzínové autá

Zdroj: FACEBOOK/Andy Mitchell

BRATISLAVA / Veľká Británia plánuje od roku 2040 zakázať nové autá s naftovými a benzínovými motormi. Informuje o tom portál bbc.com, podľa ktorého má britská vláda čoskoro zverejniť komplexnú stratégiu boja proti znečisťovaniu ovzdušia.

Súčasťou balíka opatrení v celkovom objeme 3 mld. GBP bude aj fond disponujúci čiastkou 255 mil. GBP, ktorý má samosprávam pomôcť lepšie zvládať problémy súvisiace s emisiami naftových vozidiel.

Komplexnú stratégiu boja proti prekračovaniu limitov emisií oxidu dusíka musí vláda pripraviť na základe súdneho rozhodnutia. Sudcovia sa totiž stotožnili s argumentmi ekologických aktivistov, podľa ktorých skoršie vládne plány nepostačovali na splnenie limitov emisií v zmysle pravidiel Európskej únie. Najvyšší súd vláde prikázal, aby komplexnú stratégiu pre čistotu ovzdušia prijala do konca tohto mesiaca, informuje BBC.

Skôr tento mesiac zverejnil podobný plán francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý chce rovnako od roku 2040 presadiť stiahnutie naftových a benzínových áut z francúzskych ciest.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy