Skoro jasno
17°
Bratislava
Poslanci USA schválili nové sankcie proti Rusku, Iránu a Severnej Kórei
Zdielať na

Poslanci USA schválili nové sankcie proti Rusku, Iránu a Severnej Kórei

WASHINGTON / Americká Snemovňa reprezentantov schválila v utorok nové sankcie voči Rusku, Iránu a Severnej Kórei. Opatrenia musí ešte odsúhlasiť Senát a podpísať prezident Donald Trump. Ten zatiaľ váha, píše agentúra Reuters.

Návrh zákona, ktorý zavádza nové sankcie voči trojici krajín, prijala Snemovňa reprezentantov úplnou väčšinou hlasov. Pre prijatie sa vyslovilo 419 poslancov. Proti boli len traja. Návrh získal podporu aj Trumpových republikánskych spolustraníkov. 

Návrhom sa bude ešte zaoberať Senát. Osud sankcií v Senáte je podľa Reuters neistý, aj napriek tomu, že touto komorou už v minulosti podobný návrh prešiel. 

Trump má k opatreniu výhrady a podľa vyjadrenia hovorcu Bieleho domu sa ešte nerozhodol, či ho podpíše. Prípadné veto prezidenta ale môžu zákonodarci prehlasovať. 

Prípravu protiruských sankcií sleduje s určitým znepokojením aj Európska komisia, povedal v pondelok jej hovorca. Server Politico uviedol, že podľa interných poznámok pripravených pre členov komisie, by nová podoba amerických protiruských sankcií mohla mať negatívny vplyv aj na európske energetické spoločnosti.

Viac o sankciách USA voči Rusku si môžete pozrieť v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy