Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medzinárodná blamáž. Ochranári žiadajú o vyňatie pralesa zo zoznamu UNESCO
Zdielať na

Medzinárodná blamáž. Ochranári žiadajú o vyňatie pralesa zo zoznamu UNESCO

POLONINY / Vyškrtnutie karpatských bukových pralesov zo zoznamu UNESCO považujú aktivisti za blamáž pred celým svetom. Paradoxne však toto vyradenie žiadajú práve oni. V histórii UNESCO sa pritom niečo také stalo iba dvakrát.

Aktivisti žiadajú, aby boli Karpatské bukové pralesy vyradené zo zoznamu UNESCO. Podľa nich si tento certifikát nezaslúžia. "Hrozí nám medzinárodná blamáž v tom, že si nedokážeme chrániť takéto cenné územie," vysvetľuje neobvyklé pohnútky Viliam Bartuš z lesoochranárskeho zoskupenia VLK. "Takýto podnet uniká mojej logike, pretože ak je niečo raz uznané za svetové dedičstvo, tak je to dedičstvo nás všetkých na tejto zemi a treba k tomu pristupovať seriózne," myslí si Mário Perinaj, riaditeľ správy NP Poloniny.

Karpatské bukové pralesy boli do zoznamu svetového dedičstva UNESCO zapísané pred desiatimi rokmi. Podľa aktivistov sa však v týchto lesoch ťaží drevo aj poľuje. "Slovenská republika deklarovala, že 5700 hektárov územia je bez ľudských zásahov. Len jedna tretina tohto územia je skutočne chránená v rezerváciách a zvyšné územia sú bežné hospodárske lesy," objasňuje Bartuš.

Podľa ochranárov je hlavným problém Karpatských bukových pralesov nesúlad medzi mapovými podkladmi a podkladmi, ktoré sú uvedené v tabuľkovej časti v rámci nominačného projektu. "Nominačný projekt hovorí o tom, že pralesov tu máme 5700 hektárov, čo ale nie je pravda. Podľa mapy je takýchto pralesov 3500 hektárov," vysvetľuje Perinaj. Podľa neho aktivisti z VLKa verejnosť svojimi tvrdeniami zavádzajú. "Často vedia zaviesť novinárov do hospodárskeho lesa v treťom stupni ochrany, tým pádom si verejnosť myslí, že sa rúbu skutočné pralesy," tvrdí Perinaj.

Lesosochranárske zoskupenie sa už obrátilo aj na nášho ministra zahraničných vecí. "V tejto súvislosti minister Miroslav Lajčák inicioval rokovania s ministrami rezortov, ktoré zodpovedajú za ochranu ekosystému, resp. ťažbu dreva v ňom - životného prostredia a pôdohospodárstva," povedal Peter Susko, hovorca MZV SR.

Na podnet ministra zahraničných vecí tiež vznikla medzirezortná pracovná skupina, ktorej členmi sú zástupcovia z rôznych ministerstiev. Slovenská vláda má predložiť správu o zlepšení stavu tejto lokality do februára 2018. V Karpatských bukových pralesoch môžete vidieť jedinečné 200-ročné buky aj viac ako 300 rokov staré jedle.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy