Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Severokórejská stráž vykonáva verejné popravy na školských ihriskách
Zdielať na

Severokórejská stráž vykonáva verejné popravy na školských ihriskách

Archívna reportáž

SEOUL / O nechutných praktikách stráží severokórejského prezidenta informoval organizácia z Južnej Kórei Transitional Justice Working Group (TJWG). Verejne majú vykonávať popravy a to na školských ihriskách, trhoch a nábrežiach. Má ísť o trest za kradnutie, prostitúciu a sledovanie televízie západného sveta.

Svedkovia tvrdia, že severokórejskí strážcovia niekedy dobili svoje obete na smrť, pretože "niektoré zločiny boli považované za nehodné guľky". Popravy sa tiež uskutočňujú na trhoch alebo nábrežiach riek za zločiny, ako je krádež ryže či medi. Informuje o tom portál Daily Mail

Správa neziskovej organizácie TJWG, ktorá bojuje za ľudskú slobodu a práva v KLDR,  tiež uvádza, že veľakrát za rozhodnutím o poprave stojí "zlé" rodinné zázemie alebo vládna kampaň na odradenie od určitého správania. Prieskum je založený na rozhovoroch s 375 severokórejskými svedkami za obdobie dvoch rokov. 

Severná Kórea odmieta obvinenia z porušovania ľudských práv a vyhlásila, že jej občania sú pod ochranou ústavy a obviňuje Spojené štáty za to, že sú najhorším porušovateľom práv na svete. Krajiny OSN upozorňujú na brutalitu, ktorá sa pácha na ľuďoch v tejto krajine a to pod vedením Kim Čong-una a žiadajú, aby prípad postúpili na Medzinárodný trestný súd. Proces ale ostáva pozastavený z dôvodu námietok zo strany Číny a Ruska, ktoré majú právo veta v Bezpečnostnej rade OSN.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy