Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Irackí vojaci trestajú bojovníkov ISIS sami. Ministerstvo to však popiera
Zdielať na

Irackí vojaci trestajú bojovníkov ISIS sami. Ministerstvo to však popiera

Archívna reportáž

IRAK / Po dobytí Mosulu a ďalších miest irackými vojakmi sa zdalo, že hrôzy Islamského štátu na tom území sú zažehnané. Rieka Tigris však v poslednej dobe začala vyplavovať ľudské telá. Irackí vojaci totiž neveria, že by sa radikáli z Islamského štátu dostali pred súd, a tak berú veci do vlastných rúk.

Vojaci v teréne si myslia, že ak by sa radikáli aj dostali pred súd alebo do väzenia, vďaka úplatkom by sa dostali von. Ako píše iDNES.cz, vojaci nedôverujú ani vlastnej vláde. Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa vojaci uchyľujú k násilnému riešeniu je však osobný – pomsta. 

Pre vojakov je totiž boj proti ISIS často osobná záležitosť, pretože často vedia, kto zabil ich rodinu či priateľov. Istý poručík už tri roky hľadá dvoch vrahov svojho otca. Mali by pochádzať z jeho dediny a pred tým, ako sa pridali k Islamskému štátu mali patriť k Al-Káide. 

K zabíjaniu neozbrojených radikálov alebo ich spolupracovníkov sa priznali aj ďalší armádni velitelia. Napriek tomu, že vedia, že ich konanie je proti medzinárodnému právu, konanie svojich vojakov obhajujú. Myslia si totiž, že by sa medzinárodné právo nemalo vzťahovať aj na bojovníkov Islamkého štátu. 

Hovorca irackého ministra obrany Tahsín Ibrahim však správy o vraždách z pomsty poprel. "Situácia je pod plnou kontrolou a my nedovolíme, aby sa niečo také dialo, pretože je to veľmi citlivá záležitosť a mohla by viesť k násilným reakciám," uviedol hovorca. 

Pre vojakov je to osobná pomsta

Vojaci sa uchyľujú k zabíjaniu aj preto, že sa radikáli po obsadení severného a západného Iraku zameriavali predovšetkým na členov irackých bezpečnostných jednotiek a ich rodiny. Neďaleko Tikrítu zavraždili 1 700 zajatcov z radov vojakov a pochovali ich do masového hrobu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy