Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vláda varuje svojich občanov pred cestovaním do Turecka
Zdielať na

Vláda varuje svojich občanov pred cestovaním do Turecka

Zdroj: SITA

ISTANBUL / Nemecko mení cestovné a bezpečnostné odporúčania pre svojich občanov zvažujúcich pobyt v Turecku. Oznámil to nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel. Stalo sa tak po tom, ako Turecko zatklo nemeckého ľudskoprávneho aktivistu Petra Steudtnera, ktorý nemá žiadne väzby na krajinu.

Gabriel v tejto súvislosti vo štvrtok uviedol, že niečo podobné by sa mohlo stať ktorémukoľvek nemeckému občanovi. Dodal tiež, že nevidí spôsob, ako by vláda pri absencii "právnych istôt" mohla naďalej ručiť za investície nemeckých firiem v Turecku. Otvoriť plánuje tiež tému pomoci pre Turecko v rámci jeho príprav na vstup do Európskej únie. „Očakávame návrat k európskym hodnotám,“ zdôraznil Gabriel.

Turecký súd v utorok poslal do vyšetrovacej väzby štyroch popredných ľudskoprávnych aktivistov vrátane Steudtnera a riaditeľky miestnej pobočky Amnesty International. Dôvodom majú byť ich "väzby na teroristické skupiny". Ankara tvrdí, že požiadavka Berlína na prepustenie aktivistu je "neakceptovateľná" a považuje ju za pokus o zasahovanie do tureckého súdnictva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy