Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Proruskí separatisti vyhlásili na východe Ukrajiny nový štát
Zdielať na

Proruskí separatisti vyhlásili na východe Ukrajiny nový štát

Archívna reportáž

MOSKVA / Proruskí separatisti na východe Ukrajiny vyhlásili nový štát, pod ktorého kontrolu by mal okrem nimi ovládaných území spadať aj zvyšok krajiny. Ako v utorok informovala separatistická Donecká tlačová agentúra s odvolaním sa na lídra Alexandra Zacharčenka, separatisti z Doneckej a Luhanskej oblasti vytvoria štát Malorusko.

Zacharčenko uviedol, že momentálne zostavujú ústavu, o ktorej prijatí neskôr rozhodnú ľudia v referende. "Sme presvedčení, že ukrajinský štát, taký aký bol, už nemožno znovu nastoliť. My, zástupcovia bývalej Ukrajiny, s výnimkou Krymu, vyhlasujeme vznik nového štátu, ktorý je nástupcom Ukrajiny," cituje vodcu separatistov ruská agentúra TASS.

Hlavným mesto nového "federálneho štátu" má byť Doneck. Nový útvar je vraj následníckym štátom Ukrajiny s názvom Malorusko, "pretože názov Ukrajina sa zdiskretizoval", uviedli separatisti. 

Rusko, ktoré rebelov podporuje, sa k tomuto vyhláseniu zatiaľ nevyjadrilo.

Proruskí separatisti obsadili oblasti na východe Ukrajiny v roku 2014, pričom pri tamojších bojoch odvtedy zomrelo viac ako 10-tisíc ľudí.

O rok neskôr s nimi Ukrajina podpísala prímerie, ktoré malo zabezpečiť postupný návrat území Kyjevu výmenou za istý stupeň autonómie daných oblastí. Dohodu však nikdy plne neuplatnili. Viac si už pozrite v archívnej reportáži. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy