Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Počasie vyčíňa. Obrovské požiare, mráz, zemetrasenie aj cunami naraz
Zdielať na

Počasie vyčíňa. Obrovské požiare, mráz, zemetrasenie aj cunami naraz

AMERICKÝ KONTINENT / Počasie trápi nie len európske destinácie. Plamene vyháňajú ľudí z domov aj v Kanade a na juhozápade Spojených štátov. Mnohí z nich unikli doslova s holými rukami. Opačný problém majú v Argentíne, kde napadol sneh a teploty klesli až na mínus 25 stupňov. Aljašku a Peru zas v noci zasiahlo silné zemetrasenie.

Nie stovky, ale desaťtisíce ľudí museli evakuovať na juhozápade kanadskej provincie Britská Kolumbia. V oblasti horí až 200 požiarov, pre silný vietor sa ich nedarí hasiť, v oblasti vyhlásili stav núdze. Mnoho ľudí si nestihlo zbaliť ani najpotrebnejšie veci. Sú radi, že vôbec prežili.

Pri pobreží Kalifornie oheň poničil viac ako 7 tisíc hektárov lesa. V regióne s ním bojujú každý rok, tentoraz zasiahol aj oblasti, kde nehorelo viac ako 60 rokov. Stovky ľudí utekali zo svojich domov doslova cez plamene.

Červený kríž im v základnej škole v Mariposa County zriadil nocľaháreň. Mnohí z nich sú už na evakuácie pre požiare v oblasti zvyknutí. Žijú tam 30 rokov a napriek nebezpečenstvu sa nechcú sťahovať. "Musím len čakať. Keď dom vydrží, aleluja. Ak nie, sadnem si tam, poplačem si ako dieťa, potom sa pozbieram a začnem ten neporiadok upratovať,“ hovorí miestna obyvateľka Janet Kirkland.

Nie horúčavy a požiare, ale mráz a sneh odrezal turistov od sveta v Argentíne. V obľúbenom stredisku Bariloche, ktoré sa nachádza na úpätí Ánd, klesla teplota na mínus 25 stupňov, čo je pre túto oblasť nový rekord. Mrazy sprevádza aj výdatné sneženie. Mnohé strediská museli zatvoriť. Sneh narobil problémy nielen vodičom ale aj na letiskách. Mnoho letov zrušili. Pasažieri tak museli prespať v odletovej hale, kde nefungovalo centrálne kúrenie.

Počasie sa vybláznilo aj medzi Aljaškou a Kamčatkou a pri Peru. Zaznamenali tam zemetrasenia so silou viac ako 6 stupňov. Najskôr vyhlásili aj varovanie pred cunami, neskôr ho však odvolali. Obete ani ranených úrady zatiaľ nehlásia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy