Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V prímorskej Dalmácii horí asi 20 požiarov. Hasenie komplikuje vietor
Zdielať na

V prímorskej Dalmácii horí asi 20 požiarov. Hasenie komplikuje vietor

SPLIT / Nepríjemná správa pre dovolenkárov. Obľúbené európske destinácie zachvátili požiare. Horí v Chorvátsku, v Taliansku aj v Čiernej hore. Z mnohých kempov a obytných zón už evakuovali desiatky turistov. Prácu komplikuje hasičom silný vietor.

V celej prímorskej Dalmácii horí asi 20 požiarov. Kritická je situácia v okolí mestečka Srinjine a dvoch neďalekých obcí asi 15 kilometrov od Splitu, kde polícia zatvorila cesty. 

Z ohrozených oblastí pri Splite dokonca hlásia už aj jednu obeť. Zatiaľ nie je jasné, či 65-ročný muž zomrel na infarkt alebo sa nadýchal dymu. Ráno mohli hasiči neďaleko Splitu nasadiť lietadlá pre silný vietor až popoludní. S plameňmi bojujú aj na ostrove Hvar. Podľa chorvátskych úradov plamene zatiaľ neohrozujú obytné domy.

Slovenskí dovolenkári v ostatných častiach Chorvátska sú podľa našej diplomacie v bezpečí. "Všetko je zatiaľ pod kontrolou, nie sú ohrození žiadni slovenskí občania a nie je nutná ich evakuácia z rekreačných zariadení," povedal Igor Skoček, hovorca ministerstva zahraničných vecí. 

Desiatky turistov však museli opustiť kempy na polostrove Luštica v Čiernej hore. Niektorí sa ukryli v mori, kde asi hodinu čakali na záchranárov. 

Žeravý víkend má za sebou aj Taliansko. Plamene sužujú Toskánsko, kde poničili tri budovy a niekoľko áut. Na predmestí Ríma oheň ohrozuje nemocnicu. Kritická je tiež situácia v okolí Neapola, na Sicílii a na Elbe. Podľa miestnych agentúr zhorelo v Taliansku za štyri dni toľko hektárov lesa ako za celý minulý rok. Podľa úradov je mnoho z nich dielom podpaľačov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy