Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Severná Kórea je schopná vyrobiť bombu každý mesiac
Zdielať na

Severná Kórea je schopná vyrobiť bombu každý mesiac

Archívna reportáž

WASHINGTON / Podľa expertov spracovávala KĽDR plutónium pre jadrové zbrane, a to najmenej dvakrát za posledný rok. Naznačila to zverejnená analýza satelitných snímkov v infračervenom spektre.

Snímky analyzované v infračervenom spektre na Americko-kórejskom inštitúte na univerzite Johnsa Hopkinsaa umožňujú lepšie zachytiť aktivity v jednotlivých závodoch. Experti tak zistili, že rádiochemické laboratórium počas roka pracovalo na spracovaní plutónia získaného z päť megawattového reaktoru. 

Výraznú aktivitu zaznamenali aj v experimentálnom ľahkovodnom reaktore, nie je však jasné, či bol aktívny, alebo ho iba zahriali, aby v ňom nezamrzli rúry. 

Experti z rovnakého inštitútu pri tom odhadli, že KĽDR má asi 20 jadrových bômb, pričom je schopná každý mesiac jednu vyrobiť. Raketa Hwadsong-14, ktorá vyvolala pobúrenie najmä zo strany USA by pritom už mohla byť schopná zasiahnuť ich územie. Jej dolet je zrejme 6 700km. 

Odborníci však pochybujú o tom, že majú vyriešený návrat hlavice z kosmu, pretože podľa nich nemá vhodný tvar na to, aby sa vrátila na Zem. Rusko stále odmieta označiť ju za medzikontinentálnu a Číne k tomu chýbajú informácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy