Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Severná Kórea varuje: Nebezpečenstvo jadrovej vojny je extrémne vysoké
Zdielať na

Severná Kórea varuje: Nebezpečenstvo jadrovej vojny je extrémne vysoké

Archívna reportáž

SOUL / Nebezpečenstvo jadrovej vojny medzi Spojenými štátmi a komunistickou Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) je extrémne vysoké. Piatkové cvičenie amerického letectva na území Južnej Kórei bolo podľa KĽDR "nezodpovednou vojenskou provokáciou". Uviedla to v nedeľu severokórejská tlačová agentúra KCNA, ktorej vyhlásenia tradične bezvýhradne reflektujú oficiálne stanoviská severokórejského režimu.

KĽDR týmto ostrým vyhlásením reagovala na vojenské cvičenie, počas ktorého dva americké bombardéry zhodili v piatok v cvičnom priestore na území Južnej Kórei dve nefunkčné bomby.

Na cvičení sa zúčastnili aj americiké, juhokórejské a japonské stíhačky a jeho konanie narýchlo dohodli lídri zúčastnených krajín na summite G20 v Hamburgu.

Raketové testy

Zo strany USA, Južnej Kórey a Japonsko šlo o reakciu na severokórejský test medzikontinentálnej balistickej strely, ktorá by mohla doletieť až na územie USA. Severokórejská raketa Hwasong-14 letela v utorok do vzdialenosti asi 930 kilometrov a dopadla v Japonskom mori, test sa odohral - podľa mnohých symbolicky - v deň osláv amerického Dňa nezávislosti.

V piatok sa konalo mimo riadne zasadnute Rady bezpečnosti OSN. Veľkvyslankyňa OSN Nikki Hailey na ňom oznámila, že Spojené štáty sú pripravené odstrašiť Severnú Kóreu aj pomocou vojenských prostriedkov. Odstrašovanie sa týka vývoja zakázaných zbraní všetkých kapacít.

Rokovanie Rady bezpečnosti OSN sa konalo po ďalšom severokórejskom teste rakety, ktorú podľa všetkého označujú za medzikontinentálnu. Washington má podľa americkej veľvyslankyne Nikki Hailey navrhnúť sankcie proti KĽDR už v najbližších dňoch. Doplnila tiež, že ak ostatné krajiny Rady bezpečnosti sankcie neschvália, Spojené štáty sú pripravené ísť vlastnou cestou v riešení situácie s KĽDR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy