Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Amerika je rozhodnutá uvaliť na KĽDR sankcie. Očakáva podporu iných krajín
Zdielať na

Amerika je rozhodnutá uvaliť na KĽDR sankcie. Očakáva podporu iných krajín

Archívna reportáž

NEW YORK / Veľkvyslankyňa OSN Nikki Hailey na mimoriadnom zasadnutí Rady bezpečnosti OSN oznámila, že Spojené štáty sú pripravené odstrašiť Severnú Kóreu aj pomocou vojenských prostriedkov. Odstrašovanie sa týka vývoja zakázaných zbraní všetkých kapacít.

Rokovanie Rady bezpečnosti OSN sa konalo po ďalšom severokórejskom teste rakety, ktorú podľa všetkého označujú za medzikontinentálnu. Washington má podľa americkej veľvyslankyne Nikki Hailey navrhnúť sankcie proti KĽDR už v najbližších dňoch. Doplnila tiež, že ak ostatné krajiny Rady bezpečnosti sankcie neschvália, Spojené štáty sú pripravené ísť vlastnou cestou v riešení situácie s KĽDR.

Zámer pritvrdiť postoj proti Pchjongjangu podporili aj Francúzsko a Veľká Británia. Naopak, zástupca ruského veľvyslanca Vladimir Safronkov vyzýval k upokojeniu situácie a k obnove dialógu s cieľom vyriešiť rozbroje na Kórejskom polostrove. Podľa Safronkova je vážnou ranou pre stabilitu regiónu aj rozmiestnenie amerického protiraketového štítu. 

Americká veľvyslankyňa naznačila pritvrdenie postoja USA aj v tom, že krajiny, ktoré udržiavajú obchodné vzťahy so Severnou Kóreu, a budú v nich pokračovať napriek sankciám, nebudú môcť pokračovať v komerčnom styku s USA. 

Veľvyslankyňa Hailey uviedla, že skúška rakety, ktorá uletela necelých tisíc kilometrov, je jasným a tvrdým postojom vojenskej eskalácie. Podľa ruského diplomata však toto počínanie vyžaduje dôkladné prešetrenie a vyjasnenie. 

Francúzsky veľvyslanec François Delattre uviedol, že je nutné dať rozhodnú kolektívnu odpoveď. Jeho vyjadrenie doplnil britský veľvyslanec Matthew Rycroft, podľa ktorého musí KĽDR drahšie zaplatiť za svoje zbrojné skúšky.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy