Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Ďalšia krajina pristúpila na legalizáciu marihuany
Zdielať na

Ďalšia krajina pristúpila na legalizáciu marihuany

Archívna reportáž

ATÉNY / Grécko sa stalo zatiaľ poslednou krajinou, ktorá povolila pestovanie marihuany na lekárske účely. Premiér Alexis Tsipras vyhlásil, že lekári už čoskoro budú predpisovať túto drogu pri rôznych zdravotných prípadoch. Marihuana sa normálne predpisuje na chronickú bolesť, epilepsiu, svalové kŕče či rakovinu.

"Teraz otáčame stranu a Grécko sa stáva jednou s krajín, kde dostupnosť lekárskej marihuany pre pacientov, ktorí ju potrebujú, je legálna," informuje premiér na tlačovej konferencii, uvádza portál Independent. 

Grécko sa tak stáva šiestou krajinou, ktorá tak urobila, po Českej republike, Holandsku, Portugalsku a Španielsku. Detaily o distribúcii a kultivácii zhrnie v najbližšej dobe Tsiprasova ľavicová strana. Premiér ďalej vyhlásil, že znížia droge skupinu z A na skupinu B, v ktorej sú tiež drogy ako metadón a ópium, tiež schválené na lekárske účely. 

Nový zákon by tiež mal zlepšiť ekonomiku krajiny, keďže tým otvárajú dvere do legálneho drogového priemyslu. Príkladom je aj Kanada, v ktorej ročne z marihuanového priemyslu dosiahnu zisk okolo 23 miliárd dolárov, čo je viac ako zisk z predaja piva, vina a alkoholu dokopy. Grécko teda už onedlho bude schopné konopné výrobky vyvážať. Zatiaľ ale nie je isté, či tento krok povedie aj k následnej plnej legalizácii marihuany, čo zahŕňa aj rekreačné fajčenie.   

O liečivých účinkoch tejto rastliny vedia svoje aj sestry, ktoré jej zasvätili život. Spracovávajú ju ale len na lekárske účely. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy